Search
 • Digital School Tim

Programiranje za djecu

Updated: Aug 11


Programiranje za djecu

Dati svom djetetu najbolje šanse za uspjeh u budućnosti, kao i pomoći njegovom obrazovnom razvoju u godinama odrastanja je nešto što svaki roditelj ima želju učiniti. Učenje kodiranja i programiranja jedan je od načina na koji ih možete najbolje pripremiti za budućnost, unaprijediti ih u školi ili podržati i poboljšati njihovo trenutno učenje.


Programiranje može donijeti ne samo obrazovne i karijerne koristi. Ako vaše dijete nauči da programira, postoje istraživanja koja sugeriraju da će mu to pomoći u drugim vještinama kao što su organizacija, upornost, rješavanje problema, pa čak i samopouzdanje (o čemu ćemo pričati kasnije).


Vjerovatno se pitate: „Šta je programiranje za djecu? Šta trebam znati o tome kako djecu naučiti programirati?”


Programiranje je jezik budućnosti. Industrijska revolucija kroz koju još uvijek prolazimo, ima svoje korijene u informatičkoj tehnologiji, računarstvu i STEM vještinama. Vještačka inteligencija, autopiloti, roboti, mapiranje uma više nisu futuristički termini! Oni su sada i ovdje, utiču i mijenjaju naše živote kao nikada prije.


Zahvaljujući normalizaciji online učenja, više djece se osjeća ugodno s idejom o dodatnim časovima koji se pohađaju putem online nastave. Tokom pandemije, online nastava se pokazala kao jako efikasan način edukacije mladih, posebno kada pričamo o informatičkim naukama.


Kada se pravilno podučava, programiranje može biti jako zabavno! Učenje programiranja je nevjerovatan, praktičan i izuzetno isplativ hobi i vještina za djecu svih uzrasta.


Ako ste roditelj, znate da je važno naučiti svoju djecu nizu vještina kako biste ih pripremili za njihov budući život. Budućnost je nedokučiva bez računara, a "kod" je vokabular koji ove mašine razumiju.


Sve tehnologije se oslanjaju na softver i sav softver je u suštini skup uputstava napisanih u obliku linija koda. Ukratko, sada je to definitivno svijet koji radi na kodu. Kao takvo, programiranje za djecu sve više postaje dio redovnog nastavnog plana i programa u školama i fakultetima.


Ako trenutno raspravljate o tome je li pravo vrijeme da pomognete svom djetetu da nauči programirati, ili da li je ono pravog uzrasta za početak, u ovom vodiču ćemo vam odgovoriti na ta i mnoga druga pitanja sa kojima se susrećemo dok vodimo uspješnu školu programiranja za djecu.


U nastavku se nalazi sadržaj onoga što možete očekivati ​​u ovom vodiču. Ako tražite nešto posebno, slobodno kliknite na bilo koji od podnaslova da brzo skočite na taj odjeljak.



Table of Content:


 1. Šta je programiranje za djecu?

 2. Kodiranje ili programiranje?

 3. Zašto bi djeca trebala programirati?

 4. U kojoj dobi djeca mogu programirati?

 5. Da li je programiranje za djecu teško?

 6. Benefiti programiranja za djecu.

 7. Kako djeca uče programirati?

 8. Da li je potrebno znati matematiku za programiranje?

 9. Mogu li djeca naučiti programiranje online?

 10. Zašto informatika u osnovnim i srednjim školama nije dovoljna?

 11. Statistika.

 12. Kako zainteresovati dijete za programiranje?

 13. Kakav je računar potreban za programiranje?

 14. Da li je bitan odabir prvog programskog jezika?

 15. Razlika između vizualnog i tekstualnog programiranja.

 16. Najbolji programski jezici za djecu.

 17. Kako ih izabrati po godinama?

 18. Karijere za djecu koja programiraju.

 19. Kako poboljšati programerske sposobnosti kod djece?

 20. Zaključak




1. Šta je programiranje za djecu


Programiranje je vještina koja se najbolje stiče kroz praksu i primjere, a ne iz knjiga. - Alan Turing

Živimo u dobu tehnologije u kojoj sve funkcionira uz podršku računara. Programiranje je sastavni dio mreže i ima širok spektar primjena. Programiranje kontroliše naše živote upravljajući personalnim računarima, bankarskim serverima, web stranicama, tabletima, pametnim telefonima, mašinama za pranje veša, pa čak i liftovima. Postoji mnogo tehničkih detalja u programiranju, ali jednostavnim riječima, to je drugo ime za kreiranje instrukcija za računare. Serija kreiranih instrukcija poznata je kao “izvorni kod” programa.


Da bi uputstva bila efikasnija, bilo je potrebno razviti programske jezike. Na primjer, programeri koji rade u Google-u mogu koristiti C++, Java, JavaScript ili Python programski jezik. To su programski jezici za koje ste vjerovatno svi čuli, i naravno, izgledaju zastrašujuće te gomile tekstualnog koda. I mi smo svjesni toga, i stoga kada je u pitanju programiranje za djecu koriste se vizualni programski jezici zasnovani na blokovima. Drag and drop mehanizam koji je zastupljen u takvim programskim jezicima, ne zahtijeva od djece da pišu kodove. Djeca trebaju razumjeti logiku koja stoji iza blokova, a ne zamarati se sintaksama. Na taj način programiranje postaje zanimljiva igra koja drži pažnju mladima. Kada savladaju vizuelno programiranje povlačenjem i ispuštanjem (drag & drop), prelazak na osnovne programske jezike kao što su C, Java ili Python postaje mnogo lakši za djecu.



2. Kodiranje ili programiranje?



Šta je kodiranje?

Kodiranje je davanje instrukcija računaru da uradi nešto putem komandi korak po korak napisanih na mašinskom jeziku. Kodiranje je u principu prevođenje ljudskog jezika na jezik računara.


Šta je programiranje?

Programiranje je pisanje ljudskih misli u logičkom i matematičkom jeziku. Dakle, kod je onaj dio programa koji govori mašini da uradi određenu funkciju, odnosno daje joj uputstva, dok je program skup svih instrukcija i logike potrebnih kako bi neki softver funkcionisao.


Uzmimo kalkulator kao primjer. Ako želimo da saberemo dva broja na kalkulatoru, unosimo dva broja i dobijamo rezultat koji je zbir ova dva broja. Kada napišemo kod za sabiranje dva broja, to se zove kodiranje.


U cjelini, program na kalkulatoru objedinjuje sve kodove koji izvode sve ove različite operacije. Proces povezivanja cijelog koda naziva se programiranje.


Dakle, kodiranje je uži pojam, i ono je samo jedan dio programiranja koje obuhvata cjelokupnu operaciju u izradi programa ili softvera.

Kodiranje

Programiranje

Kodiranje je dio programiranja koji se bavi pisanjem kodova koje mašina može razumjeti.

Programiranje je proces koji uključuje planiranje, dizajniranje, testiranje, kodiranje i održavanje određenog programa.

Kodiranje zahtijeva osnovno poznavanje vještina programiranja bez ikakvih softverskih alata.

Programiranje zahtijeva dobro poznavanje programskih vještina i dobre alate za razvoj softvera kako bi se njima upravljalo na bolji način.

Znanje o kodiranju pomaže u radu s jednostavnim projektima.

​Znanje programiranja pomaže u radu i upravljanju sa velikim projektima.

Kodiranje zahtijeva jednostavne alate i jednostavnu sintaksu.

Programiranje zahtijeva veliki broj alata i sintakse.

​Prati metodu pokušaja i greške i ne zahtijeva prethodne pripreme.