top of page
Search
 • Writer's pictureDigital School Tim

Programiranje za djecu

Updated: Aug 11, 2022


Programiranje za djecu

Dati svom djetetu najbolje šanse za uspjeh u budućnosti, kao i pomoći njegovom obrazovnom razvoju u godinama odrastanja je nešto što svaki roditelj ima želju učiniti. Učenje kodiranja i programiranja jedan je od načina na koji ih možete najbolje pripremiti za budućnost, unaprijediti ih u školi ili podržati i poboljšati njihovo trenutno učenje.


Programiranje može donijeti ne samo obrazovne i karijerne koristi. Ako vaše dijete nauči da programira, postoje istraživanja koja sugeriraju da će mu to pomoći u drugim vještinama kao što su organizacija, upornost, rješavanje problema, pa čak i samopouzdanje (o čemu ćemo pričati kasnije).


Vjerovatno se pitate: „Šta je programiranje za djecu? Šta trebam znati o tome kako djecu naučiti programirati?”


Programiranje je jezik budućnosti. Industrijska revolucija kroz koju još uvijek prolazimo, ima svoje korijene u informatičkoj tehnologiji, računarstvu i STEM vještinama. Vještačka inteligencija, autopiloti, roboti, mapiranje uma više nisu futuristički termini! Oni su sada i ovdje, utiču i mijenjaju naše živote kao nikada prije.


Zahvaljujući normalizaciji online učenja, više djece se osjeća ugodno s idejom o dodatnim časovima koji se pohađaju putem online nastave. Tokom pandemije, online nastava se pokazala kao jako efikasan način edukacije mladih, posebno kada pričamo o informatičkim naukama.


Kada se pravilno podučava, programiranje može biti jako zabavno! Učenje programiranja je nevjerovatan, praktičan i izuzetno isplativ hobi i vještina za djecu svih uzrasta.


Ako ste roditelj, znate da je važno naučiti svoju djecu nizu vještina kako biste ih pripremili za njihov budući život. Budućnost je nedokučiva bez računara, a "kod" je vokabular koji ove mašine razumiju.


Sve tehnologije se oslanjaju na softver i sav softver je u suštini skup uputstava napisanih u obliku linija koda. Ukratko, sada je to definitivno svijet koji radi na kodu. Kao takvo, programiranje za djecu sve više postaje dio redovnog nastavnog plana i programa u školama i fakultetima.


Ako trenutno raspravljate o tome je li pravo vrijeme da pomognete svom djetetu da nauči programirati, ili da li je ono pravog uzrasta za početak, u ovom vodiču ćemo vam odgovoriti na ta i mnoga druga pitanja sa kojima se susrećemo dok vodimo uspješnu školu programiranja za djecu.


U nastavku se nalazi sadržaj onoga što možete očekivati ​​u ovom vodiču. Ako tražite nešto posebno, slobodno kliknite na bilo koji od podnaslova da brzo skočite na taj odjeljak.Table of Content:

1. Šta je programiranje za djecu


Programiranje je vještina koja se najbolje stiče kroz praksu i primjere, a ne iz knjiga. - Alan Turing

Živimo u dobu tehnologije u kojoj sve funkcionira uz podršku računara. Programiranje je sastavni dio mreže i ima širok spektar primjena. Programiranje kontroliše naše živote upravljajući personalnim računarima, bankarskim serverima, web stranicama, tabletima, pametnim telefonima, mašinama za pranje veša, pa čak i liftovima. Postoji mnogo tehničkih detalja u programiranju, ali jednostavnim riječima, to je drugo ime za kreiranje instrukcija za računare. Serija kreiranih instrukcija poznata je kao “izvorni kod” programa.


Da bi uputstva bila efikasnija, bilo je potrebno razviti programske jezike. Na primjer, programeri koji rade u Google-u mogu koristiti C++, Java, JavaScript ili Python programski jezik. To su programski jezici za koje ste vjerovatno svi čuli, i naravno, izgledaju zastrašujuće te gomile tekstualnog koda. I mi smo svjesni toga, i stoga kada je u pitanju programiranje za djecu koriste se vizualni programski jezici zasnovani na blokovima. Drag and drop mehanizam koji je zastupljen u takvim programskim jezicima, ne zahtijeva od djece da pišu kodove. Djeca trebaju razumjeti logiku koja stoji iza blokova, a ne zamarati se sintaksama. Na taj način programiranje postaje zanimljiva igra koja drži pažnju mladima. Kada savladaju vizuelno programiranje povlačenjem i ispuštanjem (drag & drop), prelazak na osnovne programske jezike kao što su C, Java ili Python postaje mnogo lakši za djecu.2. Kodiranje ili programiranje?Šta je kodiranje?

Kodiranje je davanje instrukcija računaru da uradi nešto putem komandi korak po korak napisanih na mašinskom jeziku. Kodiranje je u principu prevođenje ljudskog jezika na jezik računara.


Šta je programiranje?

Programiranje je pisanje ljudskih misli u logičkom i matematičkom jeziku. Dakle, kod je onaj dio programa koji govori mašini da uradi određenu funkciju, odnosno daje joj uputstva, dok je program skup svih instrukcija i logike potrebnih kako bi neki softver funkcionisao.


Uzmimo kalkulator kao primjer. Ako želimo da saberemo dva broja na kalkulatoru, unosimo dva broja i dobijamo rezultat koji je zbir ova dva broja. Kada napišemo kod za sabiranje dva broja, to se zove kodiranje.


U cjelini, program na kalkulatoru objedinjuje sve kodove koji izvode sve ove različite operacije. Proces povezivanja cijelog koda naziva se programiranje.


Dakle, kodiranje je uži pojam, i ono je samo jedan dio programiranja koje obuhvata cjelokupnu operaciju u izradi programa ili softvera.

Kodiranje

Programiranje

Kodiranje je dio programiranja koji se bavi pisanjem kodova koje mašina može razumjeti.

Programiranje je proces koji uključuje planiranje, dizajniranje, testiranje, kodiranje i održavanje određenog programa.

Kodiranje zahtijeva osnovno poznavanje vještina programiranja bez ikakvih softverskih alata.

Programiranje zahtijeva dobro poznavanje programskih vještina i dobre alate za razvoj softvera kako bi se njima upravljalo na bolji način.

Znanje o kodiranju pomaže u radu s jednostavnim projektima.

​Znanje programiranja pomaže u radu i upravljanju sa velikim projektima.

Kodiranje zahtijeva jednostavne alate i jednostavnu sintaksu.

Programiranje zahtijeva veliki broj alata i sintakse.

​Prati metodu pokušaja i greške i ne zahtijeva prethodne pripreme.

​Za programiranje su potrebne detaljne informacije i detaljan pristup.


3. Zašto bi djeca trebala programiratiProgramiranje za djecu

Svijet se brzo mijenja, kao i tehnološka i obrazovna industrija. Dakle, da bi održali ove promjene buduća generacija mora biti dobro pripremljena.


Nažalost, čak i ako je škola vašeg djeteta jedna od rijetkih koja aktivno nudi časove programiranja, obično ne pružazju učenicima adekvatnu edukaciju. Ta nastava jednostavno ne sadrži odgovarajuće jezike koji će pokrenuti karijeru vašeg djeteta ili nemaju toliko alata i resursa koliko je dostupno u dodatnim programima. Čak i učenici koji ne planiraju da postanu programeri mogu izvući brojne prednosti iz programiranja. Evo dobre liste razloga zašto bismo trebali razmisliti o tome da naučimo svoju djecu programirati:


 • Računarstvo gradi vještine u brojnim pratećim područjima uključujući matematiku, nauku, rješavanje problema, timski rad, učenje zasnovano na projektima, kreativnu umjetnost i još mnogo toga. Kao što je Steve Jobs slavno rekao: "Programiranje vas uči kako da razmišljate."


 • Učenje programiranja je isto kao učenje stranog jezika. Što ranije počnete, to je lakše naučiti i savladati.


 • Do 2025. godine u svijetu će se znatno povećati potražnja za radnom snagom u IT sektoru. 3,5 miliona STEM radnih mjesta će ostati nepopunjeno. Također 71% svih novih poslova u STEM-u su u računarstvu, ali samo 8% STEM diplomaca je u računarskim naukama.


 • Zanimanja vezana za računare čine preko 60% predviđenih novih radnih mjesta u STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika).


 • Računarsko programiranje podučava praktične vještine koje su odmah relevantne na današnjem tržištu rada.


 • Računarstvo pokreće gotovo svaku industriju, od obrazovanja do poljoprivrede, od prava do poslovanja, i od građevinarstva do medicine, a softver stoji iza svega toga.


 • Poslovi inženjera računarstva su među najplaćenijima na svijetu!


 • Programiranje je najnovija liberalna umjetnost. (Liberalne umjetnosti su tradicionalno osmišljene da pripreme pojedince za građanski život i da pomognu učenicima da razumiju svijet oko sebe. Samo je pitanje vremena kada će biti uključene u osnovne nastavne planove i programe).


Može biti lako uhvatiti se u uobičajene prepreke zašto ne programirati, kao što su nedostatak vremena, nedostatak znanja ili nedostatak resursa. Programiranje je također zabavan i kreativan proces. Ovu činjenicu mogu lako previdjeti roditelji koji imaju viziju programera koji sjede u nekom mračnom podrumu! Programiranje hrabri djecu svih uzrasta da postanu proizvođači tehnologije koristeći njihovu sposobnost da ožive svoju maštu, i na taj način prestaju biti samo konzumenti digitalnog sadržaja.


A na najširem mogućem nivou, razumijevanje načina rada računara je fundamentalni dio razumijevanja modernog svijeta. Naučivši kako da programiraju, djeca će biti dobro pripremljena za alate, sisteme i uređaje s kojima će se susresti i moći će ih sigurnije i efikasnije koristiti.4. U kojoj dobi djeca mogu programiratiProgramiranje za djecu

Kada da počnem da učim svoje dijete informatici i programiranju? Što je brže moguće! Nikada nije prerano da djeca nauče programiranje ili informatiku. Zapamtite da programiranje ne mora biti komplikovano i da možete učiti zajedno s njima!


Postoje sistemi kodiranja s kojima se mogu snaći čak i djeca od sedam godina, a ako odaberete pravi program i pristup učenju, neće im trebati dugo da savladaju osnove.


Prema teoriji kognitivnog razvoja koju je napisao švajcarski psiholog Jean Piaget 1971. godine, djeca u dobi od 5 godina su u, kako je on nazvao, preoperativnoj fazi. U ovoj fazi dijete počinje razumijevati svijet korištenjem mentalnih reprezentacija putem riječi i slika, te shvatati apstraktne koncepte.


Neki roditelji se mogu bojati ovog uzrasta. Mnogi ne žele riskirati da prerano uvedu programiranje svojoj djeci, i razumijemo tu zabrinutost.

Pokušaj da se dijete nauči petljama, funkcijama i uslovnim izrazima kada ne zna ni brojati do 20 može se pokazati izuzetno teškim. Zvuči ludo podučavati programiranje petogodišnjaka jer programiranje zahtijeva razumijevanje matematike i logike koje ovako mala djeca nemaju.


Međutim kao što smo već spomenuli osnove programiranja se mogu gejmificirati (i pojednostaviti) kako bi bile prilagođene djeci. Konkretno nastavni plan u Digital School je osmišljen da kroz igru zadrži pažnju i najnemirnijm učenicima a pritom im prenese korisno znanje. Naši programi su ipak za djecu od 7 do 18 godina starosti. O njima možete pročitati više ovdje.


Predlažemo roditeljima koji žele svoju djecu usmjeriti ka programiranju, da sa svojim petogodišnjacima počnu igrati igre koje će im razvijati logiku i kritičko razmišljanje. Jednu takvu igru smo opisali u našem blogu.5. Da li je programiranje za djecu teško?Mogu li djeca zaista naučiti da programiraju?

Da! Djeci je mnogo lakše da uče složene predmete brže nego odraslima zbog značajnije prisutnosti sive tvari u njihovom mozgu. Svako se rađa sa određenom količinom sive tvari koja se može koristiti za razumijevanje i zadržavanje ključnih pojmova.


Dok postanete odrasli, potrošili ste većinu svoje sive tvari. Zbog toga je ključno započeti podučavanje osnovnih pojmova rano kada djeca još uvijek imaju puno sive tvari koju mogu koristiti za oblikovanje svoje baze znanja.

Zbog toga često čujete frazu: „Djeca upijaju informacije kao spužve“.


Praktično djeca ne mogu napisati dio koda za sabiranje dva broja jer se to može činiti teškim, ali postoji mnogo zanimljivih načina koji im olakšavaju da nauče kako kodirati u ranoj dobi


Neki od dokazanih načina zasnovanih na istraživanju, kao što su igre, aplikacije i drugi projekti usmjereni na djecu, pomažu djeci da nauče osnove programiranja na način koji ih drži angažiranima i podučava vještinama iz stvarnog svijeta. Učenje programiranja za djecu nikada nije bilo lakše ili zabavnije. Da bi djecu rasteretili od složenih programskih jezika, omogućili smo im da kroz blokove kreiraju sopstvene programe u kojima uče koncepte i logiku, a istovremeno nisu opterećeni tehnološkim terminima.6. Benefiti programiranja za djecuPomislite na automobile koji sami voze, automatske frižidere koji naručuju namirnice, robotske ruke koje izvode operacije, AI robote koji sastavljaju pravne prijave...tehnologija je svuda oko nas.


Sa takvim poboljšanjem tehnologije, STEM vještine će imati prednost u budućnosti, čineći učenje programiranja nezamjenjivim.

Učenje osnova programiranja pomoći će djeci da postave čvrste temelje za STEM vještine, jer će gotova svaka industrija koristiti računarstvo na ovaj ili onaj način.


Postoje beskrajne prednosti programiranja za djecu. Ali evo nekoliko njih zbog kojih ćete znati da ste donijeli pravu odluku odabirom programiranja za djecu!1. Programiranje pomaže u školi i akademskom uspjehu


Djeca koja uče da programiraju mogu poboljšati i razviti više aspekata svog obrazovnog programa uključujući matematiku, pisanje i kreativnost.

To također može pomoći da se poveća njihovo samopouzdanje u školi ili u drugim društvenim situacijama.


2. Programiranje pomaže u matematici i rješavanju logičkih problema


Iz perspektive matematike, poznato je da programiranje pomaže djeci da vizualiziraju apstraktnije koncepte u zabavnom formatu koji im omogućava primjenu matematike na rješavanje problema u stvarnom životu.

Računarstvo i programiranje nisu samo razvoj programa za rješavanje ili izvršavanje zadataka. Također se radi o logičkom rješavanju problema, koristeći osnove matematike.


3. Programiranje pomaže u vještinama pisanja i kreativnosti


Kada je u pitanju pisanje, računarsko programiranje može omogućiti vašem djetetu da poboljša svoje pismene vještine, razvijajući sažetiji i strukturiraniji pristup pripovijedanju i engleskom jeziku.

Kada programira, dijete će često shvatiti da postoji više od jednog načina za rješavanje problema.Također, programerima je cilj da je njihov kod što kraći, uredniji i efikasniji, na sličan način mogu pristupiti konstruisanju rečenica kada pišu. Tako će uvijek težiti i dolaziti do jednostavnijeg i efikasnijeg rješenja koje je svakako i bolje.


Eksperimentišući sa računarskim kodom, naučiti će da zauzmu drugačiji pristup rješavanju zadataka na kreativne načine o kojima možda nisu razmišljali ranije.

Kada dijete nauči programirati, to znači da je naučilo i kreirati digitalni sadržaj, a ne samo ga konzumirati.


Dakle, umjesto da lista neku društvenu mrežu, zeza se sa nekom aplikacijom ili igra igricu, imat će mogućnost da pravi i kreira bilo šta od toga.


4. Programiranje pomaže u samopouzdanju


Veliki dio privlačnosti učenja programiranja je izazov i nagrada koja dolazi kada vaše dijete vidi da njihov kod oživljava. U našoj školi smo bezbroj puta bili svjedoci dječje radosti, sreće i ponosa kada shvate da su upravo sami napravili nešto svoje. Svako od njih dođe do tog nivoa da samostalno napravi aplikaciju ili igricu. Tada shvate da mogu praviti sve što mogu namaštati.


Osjećaj ovakvog postignuća je mnogo jači, nego onaj koji pružaju igrice, i sasvim sigurno pomaže samopouzdanju. Također, učenje novih zadataka izvan njihove zone komfora, i potreba suradnje s drugom djecom u online ili okruženju kao što je učionica, rezultira pozitivnim efektom na njihovo samopouzdanje.


5. Programiranje je zabavno!


Iako je računarsko programiranje u velikoj mjeri aktivnost zasnovana na logici, ono je također vrlo kreativno kao što smo već spomenuli.

Programiranje je svestrano, i možemo ga povezati sa gotovo svim interesima koje djeca imaju. Samim tim, djetetu je privlačnije i zabavnije učiti. Ovdje u Digital School konstantno viđamo hobije naših učenika izražene kroz kod. Tako su fanovi košarke pravili aplikacije usko vezane za taj sport, dok su oni koji vole filmove pravili platforme za gledanje istih itd…


6. Programiranje se ne odnosi samo na računare


U savremenom životu, skoro svaki uređaj sa kojim svakodnevno komuniciramo pokreće računar. Bilo da se radi o pametnom telefonu, kućnom aparatu, bankomatu ili semaforu kada prelazite cestu. Ne radi se samo o računarima, laptopima, igraćim konzolama ili tabletima.


Vjerujemo da je važno da djeca shvate da je neko napisao instrukcije za računare kako bi nam pomogli u svakodnevnim izazovima i zadacima koje obavljamo. To će pomoći vašem djetetu da vizualizira mogućnosti kako programiranje i tehnologija mogu riješiti probleme budućnosti.


7. Znanje programiranja omogućava djeci i tinejdžerima da bolje razumiju svijet


Ovisni smo o video igricama, pametnim telefonima, laptopima, društvenim mrežama, a o njima gotovo ništa ne znamo. Osnovno znanje o programiranju pomoći će djeci da razumiju i komuniciraju s tehnologijama koje koristimo, a većinu njih uzimamo zdravo za gotovo.


8. Programiranje pomaže kod osnovnih mekih vještina


Jednom kada vaše dijete počne učiti da programira, prolazit će kroz sve složenije procese i probleme. Kako razvijaju složeniji kod, prirodno bi trebali razviti i poboljšani fokus i organizacijske vještine.

Kodiranje im također može pomoći da poboljšaju svoju otpornost i komunikaciju.


9. Programiranje može pomoći da se promijeni svijet


Djeca koja počnu rano i uče da programiraju od malih nogu biti će pioniri budućnosti. Vaše dijete bi moglo nastaviti mijenjati živote radeći na aplikacijama, robotici i drugim računarskim programima koji pomažu u oblikovanju naše budućnosti na bolje u obrazovnom, zdravstvenom i energetskom sektoru.


10. Programiranje pomaže djeci da razviju vještine pripovijedanja


Koristimo program koji se zove Scratch da naučimo djecu da programiraju. To je vizualni jezik koji je razvio Massachusetts Institute of Technology i savršen je za bilo koju vrstu pripovijedanja. Ali zašto je to važno?


Pripovijedanje podržava djecu u proceduralnom razmišljanju, a ove vještine su u velikoj mjeri u fokusu Scratch lekcija.

Kada razvijate video igre sa Scratch-om, vaše dijete može kreirati svoje priče. Obogaćujući njihovu maštu odvodeći ih na daleka mjesta sa čudnim likovima, može im pomoći da se nose sa situacijama iz stvarnog života.


Istraživanja pokazuju da je vrsta moždane aktivnosti koja se odvija tokom izmišljenih trenutaka gotovo ista kao moždana aktivnost prikazana u scenarijima iz stvarnog života. Čitajući, glumeći ili rješavajući problem u izmišljenom okruženju, vaše dijete može naučiti kako ga riješiti u stvarnosti.


11. Programiranje vježba strpljenje


Programiranje može pomoći vašoj djeci da postanu strpljiva. Svaki uspješan programer je svjestan da je strpljenje ključno u ovom poslu. Traženje grešaka u kodu može biti težak i iscrpljujući proces. Međutim vremenom postajete sve spretniji u skeniranju, i svaki naredni put ste svjesni da ćete eventualno pronaći problem. Na časovima programiranja, vaša će djeca moći učiti na svojim greškama, pokušavati nekoliko puta dok ne postignu konačni uspjeh, moći će se posavjetovati s drugima kako bi dobili korisna i drugačija mišljenja, i bit će u prilici da jačaju sposobnosti kritičkog razmišljanja.


12. Ljetni i zimski časovi programiranja ispunjavaju vrijeme vašoj djeci na produktivan i zabavan način.


Digital School Winter i Summer kampovi se organizuju svake godine, što znači da ste mirni kada znate da ne samo da imate nešto za njih, već je to i vrijedna aktivnost.


Naši kampovi su uvijek u toku sa vremenom i nude najaktuelniji sadržaj iz svijeta tehnologije. Pored programiranja u sklopu naših ljetnih i zimskih kampova nudimo i Music Production, Online Streaming, 3D game Development, Artificial Intelegence, te svake godine uvedemo još novih programa.


Više o posebnim programima pročitajte ovdje.


13. Programiranje osigurava dobre poslove u budućnosti.


Prema istraživanju skoro polovinu radnih mjesta u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici teško je popuniti. S obzirom da vaše dijete potencijalno dostigne dob za zapošljavanje u sljedećoj deceniji, sa programiranjem u pozadini će imati znatno bolje šanse za poslom u budućnosti. Ne treba se bojati da će pronaći odgovarajuću karijeru.


I ne samo to, već s obzirom da postoji stvarna zabrinutost da će roboti i umjetna inteligencija postepeno ukinuti određene poslove u narednih 10 godina, nikada nije bilo boljeg vremena za vaše dijete da nauči programirati.

Tržište digitalnih poslova je ono koje nastavlja da pokazuje brzi rast, sa povećanom potražnjom za vještinama kompjuterskog programiranja.7. Kako djeca uče programirati?Iako ideja o podučavanju programiranja može izgledati kompleksno i složeno, osnovne lekcije programiranja ne moraju čak ni početi sa računarom. Lekcije programiranja mogu napredovati od jednostavnih do složenih.


Lekcija za koju nije potreban računar naziva se „unplugged“. Uvodni unplugged časovi uključuju podučavanje osnovne terminologije, pojmova, definicija te koncepata kritičkog razmišljanja.


Na primjer, pisanje algoritma je jedan od osnovnih koncepata u kodiranju. Algoritam je skup koraka koji se koriste za završetak zadatka. Koristeći “unplugged” sistem, učenici mogu napisati algoritme svoje rutine u školi kako bi naučili ovaj koncept. Na primjer, mogu se upoznati s pisanjem algoritma koji se sastoji od koraka koje poduzimaju da bi se pripremili svakog jutra. Šta rade prvo, drugo i treće? Oni mogu napisati ovaj algoritam kao da razgovaraju s drugom osobom, bez potrebe za korištenjem bilo kakvog "koda" za početak.


Također mogu to učiniti i kroz igru sa kartama koju možete pronaći na našem blogu.8. Da li je potrebno znati matematiku za programiranje?Postoji velika zabluda da morate biti dobri u matematici da biste bili dobri u kodiranju. Ali pisanje koda je pisanje koda – ne matematičkih formula. Međutim, matematičko razmišljanje može pomoći kada počnete. Na primjer, programiranje koristi funkcije koje se ponašaju slično funkcijama u matematici. Dakle potrebna je osnovna algebra, odnosno osnove koje ste naučili u školi.

Također, neke oblasti u razvoju softvera, kao što su nauka o podacima ili razvoj igara, u velikoj meri se oslanjaju na matematiku. U ovim oblastima, trebali biste biti dobri u matematici!


Sa druge strane, programiranje može pomoći djeci da izgrade matematičke vještine te učenje matematike učiniti zanimljivijim i zabavnijim. Matematika i programiranje su duboko povezani.

Učenje djece programiranju uključuje primjenu matematičkih koncepata. Vaša će djeca sticati ove matematičke vještine i sposobnosti, a da to i ne primjete jer će se zabavljati u procesu.


Ako su vaša djeca zainteresovana za programiranje bez matematičke pozadine, neka samo počnu programirati!9. Mogu li djeca naučiti programiranje online?Osim što joj možete pristupiti sa bilo kojeg mjesta koje ima internet, online nastava ima i mnoge druge prednosti.

Neograničeni resursi - Koristeći našu LMS platformu, instruktori imaju mnoštvo resursa koje koriste, kao što su video zapisi, slike, prezentacije i demonstracije uživo kako bi nastavu održali zabavnom i interaktivnom.

Analitika i evaulacija - U cilju konstantnog unaprijeđivanja online nastave koristimo analitiku koju nam LMS pruža kako bismo evaulirali časove te identifikovali prostor za napredak.

Kolaboracija i dijeljenje - Digital School je međunarodna škola programiranja i naši učenici su dio globalne mreže programera. Putem LMS-a oni imaju mogućnost da razmijenjuju projekte i ideje sa ostalim učenicima širom svijeta.

Visok nivo interakcije - Mnogi učenici oklijevaju da postavljaju pitanja na času jer se boje izloženosti i neodobravanja svojih kolega. Ali, kada se nađu u online okruženju, postavljanje pitanja odjednom im postaje mnogo lakše, što im zauzvrat pomaže da nauče više.


Dio naših učenika nastavu pohađa online, pa smo iz tog razloga odlučili da testiramo i standardizujemo cjelokupno okruženje za izvođenje online nastave. Rezultat je bio naš DS Online Studio, koji trenutno sadrži kapacitet za 100 učenika dnevno!10. Zašto informatika u osnovnim i srednjim školama nije dovoljna?Nažalost, osnovne škole u našoj zemlji nisu u toku sa vremenom. Postoji mnogo nedostataka i manjkavosti kada je u pitanju edukacija iz informatike. Činjenica da se MS PowerPoint i MS Word uče tek u srednjoj školi u pojedinim dijelovima naše zemlje, govori mnogo o cijelom sistemu.


Ovi nedostaci uključuju i prijeko potrebni individualni pristup svakom učeniku. Nastavnici se zaustavljaju na prilično osnovnom nivou. Napredna djeca se, stoga, mogu osjećati frustrirano te ostati željna naprednijih sadržaja.

Škole ne uključuju odgovarajuće jezike za kodiranje koji vašem djetetu daju prednost u karijeri. Također, većina škola nema odgovarajuće potrebne alate i resurse koji su dostupni u dopunskim programima.


U sklopu projekta “From 0>2 Superhero” koji je naša škola organizovala u cilju podizanja svijesti o važnosti edukacije u programiranju kod učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, i sami smo bili svjedoci ogromnih propusta i nedostataka kada je u pitanju edukacija iz informatike. Od kurikuluma koji uopšte ne uključuje aktuelne programske jezike, pa do apsolutnog nedostatka opreme do te mjere da je nastava svedena na papir i olovku.


Ukratko, čak i ako vaša djeca imaju sreće da uče programiranje u školi, vjerovatno ćete morati dopuniti njihovo učenje svojim uputama za podučavanje.11. StatistikaPrema birou za statistiku rada u SAD-u, predviđa se da će zaposlenost u zanimanjima za računare i informatiku rasti 13% od 2020. do 2030. godine, brže od prosjeka za sva zanimanja. Predviđeno je da će ova zanimanja otvoriti oko 667.600 novih radnih mjesta. Potražnja za ovim radnicima će proizaći iz većeg naglaska na cloud programiranju, prikupljanju i skladištenju velikih podataka i sigurnosti informacija.

Srednja godišnja plata za zanimanja u oblasti informacione tehnologije bila je 91.250$ u maju 2020., što je više od srednje godišnje plate za sva zanimanja od 41.950$.


Obzirom da su zbog prirode posla (mogućnosti da rade online sa bilo kojeg mjesta), programeri svjetski radnici te nisu vezani za zemlju iz koje dolaze, ovi podaci su zaista ohrabrujući.


10 najbrže rastućih IT pozicija prema platama

​Zanimanje

Prosječna plata

​Promjena u odnosu na 2020

Web programer

$98,912

+21.3%

Administrator baze podataka

$111,362

+12.4%

Inženjer tehničke podrške

$77,169

+12.4%

Analitičar podataka

$84,779

+11.5%

UX/UI dizajner

$101,260

+10.1%

Software programer

$120,204

+8.0%

Computer/mainframe programer

$97,320

+6.5%

Administrator sistema

$88,642

+6.2%

IT menadžment

$151,983

+6.0%

Sistem analitičar

$93,278

+5.5%


Evropska Unija je 9. marta 2021. predložila Digitalni kompas sa četiri digitalna cilja koja treba postići do 2030. godine. Izdvajamo dva relevantna za našu temu:


 • Vještine: Najmanje 80% svih odraslih bi trebalo da ima osnovne digitalne vještine i trebalo bi da ima 20 miliona IKT stručnjaka zaposlenih u EU, dok bi više žena trebalo da preuzme takve poslove.


 • Preduzeća: 75% kompanija treba da koristi usluge računarstva u oblaku, velike podatke i vještačku inteligenciju; više od 90% malih i srednjih preduzeća u EU trebalo bi doseći barem osnovni nivo digitalnog intenziteta; a broj "jednoroga" (privatnih startup kompanija baziranih na tehnologiji čija je vrijednost preko milijardu dolara) u EU trebao bi se udvostručiti.


Svjetski Ekonomski Forum koji je održan 2020. godine, je objavio "Izvještaj o budućnosti poslova 2020." (The Future of Jobs Report 2020.). Za vas smo izdvojili neke od glavnih zaključaka
12. Kako zainteresovati dijete za programiranje?Programiranje za djecu

Kada djeca počnu učiti da programiraju, trebat će im neko vrijeme da shvate novi svijet u koji su ušli. To je proces kroz koji svi programeri prođu.


Vaše vještine programiranja uvijek postaju sve bolje s vježbom. Pisanje koda je kao kuhanje. Kada počnete, nije lako napraviti ukusno jelo. Morate naučiti sve: koje sastojke koristiti, koliku količinu dodati i tako dalje. Zadovoljstvo dolazi kako napredujete, počinjete da shvatate stvari i počinjete da se zabavljate sa njima.


Ako je vaše dijete već zainteresirano za programiranje, vjerovatno nećete morati puno raditi da biste ga uvjerili. Ali ako vaše dijete ne preferira informatiku ili neki drugi STEM predmet, postoji nekoliko načina da ga zainteresujete.


Kombinirajte to sa njihovim trenutnim hobijem.


Ranije smo spomenuli da se programiranje može gejmificirati kako bi bilo privlačnije za mlađu publiku. Možete primijeniti isti koncept da potaknete interesovanje vaše djece za progamiranje. Jer ljepota programiranja je u tome što može biti prilično raznolika. Recimo da vaše dijete zanima crtanje, možete ga upoznati s alatima za animaciju koji im mogu pomoći da ožive svoje umjetničke kreacije!


Na primjer, Scratch je platforma za kodiranje prilagođena djeci koja omogućava djeci da kreiraju interaktivne priče, igre i animacije koristeći Scratchov vlastiti programski jezik baziran na blokovima. Djeca mogu učitati vlastite pozadine i likove (zvane Sprites) na platformu kako bi personalizirali svoje projekte.

Video igre/Mobilne igre. Djeca koja vole kompjuterske igrice i mobilne igrice mogu biti zainteresirana da naprave svoje.


U našem blogu otkrijte koji su to najbolji alati za animaciju, uključujići besplatne i plaćene.Učite sa njima.


Iako nezavisnost može biti nevjerovatno korisna, mnoga djeca bi ipak radije imala roditelje s njima dok uranjaju u nova iskustva. Učenje novih stvari može biti daleko manje zastrašujuće kada uđete u to s ljudima kojima vjerujete. Ako vaše dijete oklijeva oko učenja programiranja predložite da učite zajedno? Na kraju krajeva, ako ne smatrate da ste vješti sa tehnologijom, ovo bi mogla biti odlična prilika za i za vas!Pomozite svom djetetu da riješi problem.


Ponekad je teško pronaći pravo rješenje kada programirate. Nakon što je isprobao bezbroj različitih pristupa, vaš mladi programer bi mogao postati isfrustriran.


Ako se vaše dijete bori da napreduje i mislite da je pravo vrijeme da uskočite, evo nekoliko pitanja za isprobati:

 • Možeš li mi reći više o svom projektu ili slagalici?

 • Šta pokušavaš da uradiš? Kako funkcionira tvoj kod?

 • Kako si programirao/la ovu sekvencu?

 • Šta će se dogoditi ako promijeniš ovaj objekt, događaj ili sekvencu?


Umjesto rješavanja cijelog problema odjednom, možete im pomoći da razbiju problem na male dijelove, što je fundamentalna vještina kritičkog razmišljanja koja će im trebati u svim sferama života. Ova taktika rješavanja problema će ih ohrabriti da nastave sa radom na problemu koji im je do maloprije izgledao nerješiv.13. Kakav je računar potreban za programiranje?Ne brinite, neće vam biti potrebni super skupi računar ni moćne grafičke kartice da biste mogli programirati. Čak i dosta stariji računari mogu biti adekvatni za učenje osnova. Kurikulumi zasnovani na webu, kao što je naš, ne zahtijevaju računare sa velikom procesorskom snagom. Za početak, sve što vam je potrebno je funkcionalan računar sa stabilnom konekcijom.


Sve što je djeci potrebno za bilo koji od naših programa u sklopu online nastave jeste:

 1. Računar ili laptop sa najosnovnijim specifikacijama dovoljnim da pokrene Google Chrome

 2. Slušalice

 3. Mikrofon

 4. Kamera

 5. Google Chrome pretraživač

I to je sve, spremni ste za nastavu! Više o načinu izvođenja naše online nastave možete pronaći ovdje.


Također predlažemo da pročitate recenzije računara na pouzdanim izvorima kao što su CNET ili PCMagazine.14. Da li je bitan odabir prvog programskog jezika?programiranje za djecu

Ukratko, ne, dokle god ste izabrali programski jezik primjeren godinama učenika. Najbitnije za djecu jeste da počnu sa programiranjem. Zašto to tvrdimo? Zbog toga što mi u Digital School učimo djecu da razmišljaju kao programeri. Želimo im stvoriti jake temelje, na osnovu kojih će lako prelaziti sa jednog programskog jezika na drugi, a ne vezati ih za jedan jezik. Zapravo nijedan programer ne ostane na samo jednom programskom jeziku, i zašto bi?


Programeri vole da tvrde da je jedan jezik bolji od drugog, ali to nije tačno. Svaki jezik služi određenoj svrsi i radi malo drugačije, ali to se svodi na lične preference. Neki jezici su lakši za rad i prikladniji za određene zadatke od drugih vrsta. Ono što je svakako istina jeste da postoje jezici koje je lakše naučiti kada tek počinjete svoj put programiranja.15. Razlika između vizualnog i tekstualnog programiranja.Prije nego što duboko zaronimo u pojedinačne jezike kodiranja, objasniti ćemo razliku između dvije vrste programskih jezika.


Vizualno zasnovano programiranje

Programiranje zasnovano na tekstu


Kao što samo ime sugerira, tekstualni programski jezik zahtijeva pisanje linija koda da bi se napravio i pokrenuo program. Nasuprot tome, vizualno programiranje nudi gotove linije koda u vidu blokova.


Većina programskih jezika je zasnovana na tekstu, međutim, vizualni programski jezici poput Scratcha su stupili na scenu kako bi olakšali djeci i mladima da nauče osnove programiranja. Sučelje koje je jednostavno za korištenje također eliminiše glavne prepreke koje mogu izazvati frustraciju kod djece. Također čini proces učenja zabavnim i izuzetno lakim.


Vizualni programski jezik je lak za čitanje. Uputstva su jednostavna što početnicima čini navigaciju lako razumljivom. Međutim, djeca koja su duboko zainteresovana za razumijevanje i učenje jezika više će voljeti jezike zasnovane na tekstu.


Dakle, vizualni programski jezici sadrže gotove linije koda (obično su to instrukcije koje se najviše koriste) koje djeca kroz drag & drop mehaniku slažu redoslijedom koji će na kraju imati smisla i rezultirati igricom ili aplikacijom.


Sa druge strane, tekstualno programiranje je upravo to, i morate pisati tekst odnosno kod, ali samim tim imate manje ograničenja. Ponavljamo, na kraju dana je najbitnije razumjeti logiku iza koda, u kojem god obliku on bio.16. Najbolji programski jezici za djecu.1. Python

Python je jedan od najlakših programskih jezika za naučiti. Python zahtijeva manje redova koda. Ovo početnicima itekako olakšava učenje, posebno djeci. Njegova jednostavna i nekomplicirana sintaksa čini jezik izuzetno lakim za učenje.

Zašto Python?

Koristi se u veoma naprednim poljima kao što su vještačka inteligencija i cyber sigurnost.

Python je nevjerovatno svestran programski jezik i može se koristiti za kreiranje numeričkih i naučnih računarskih projekata, web okvira i video igrica

Dječji jezici za kodiranje poput Pythona se široko koriste u industriji, s obzirom na njihovu fleksibilnost i svestranost

Razne tehnološke kompanije, uključujući Google, koriste ovaj programski jezik za izradu proizvoda. A vjerovatno ste čuli i za igre kao što su Civilization, The Sims ili Battlefield koje sadrže Python u svom kodu.

Uz redovnu praksu, ovaj jezik je moguće savladati jako brzo.


Detaljnije o našem programu, Python za početnike pročitajte ovdje.


2. Scratch

Scratch je jedan od najboljih programskih jezika za djecu. Ovaj vizualni programski jezik pomaže djeci da kreiraju animacije, igre, likove i priče. Pomaže djetetu da oživi svoju maštu. Jednostavnost ga čini jednim od omiljenih jezika kod djece.

Zašto Scratch?

Scratch može pomoći u postavljanju pravih temelja za programiranje. Djeca koja su kreativna i žele ispoljiti svoju kreativnost u digitalnom obliku, definitvno trebaju dati Scratch-u šansu.

Može pomoći djetetu da nauči osnovne koncepte rješavanja problema i kritičkog razmišljanja.

Izrada aplikacija i igara može pomoći djeci da steknu povjerenje u svoje vještine.


Scratch je vizualni programski jezik, zasnovan na blokovima i drag & drop mehanikom. To ga čini izuzetno jednostavnim za korištenje i eliminira svaku frustraciju za djecu, čineći proces učenja zabavnim.

Scratch je razvio Mitch Resnick prvenstveno za djecu između 8 i 16 godina. Ideja je bila da se pojednostave animacije i dizajn. Svako može napraviti igre sa upečatljivim vizualima koristeći Scratch.

Scratch također ima veliku online zajednicu. Sa više od 15 miliona registrovanih korisnika, ljudi se mogu angažovati s drugima u zajednici i dijeliti svoj rad. Ovo također podstiče učenje i radoznalost djece jer članovi pojednostavljuju složene projekte.


U Digital School, Scratch radimo na programu Osnove programiranja.

Evo kompilacije projekata koje su učenici Digital School napravili u

Scratch-u.

Kliknite na bilo koju od slika kako bi isprobali igricu naših učenika.3. Blockly

Blockly je još jedan vizualni programski jezik, vrlo sličan Scratchu. Idealan je za djecu i pomaže im da nauče programirati koristeći vizualne blokove. Sastoji se od više postojećih programskih jezika. Prvenstveno je kreiran za djecu od 8+ godina. Također se može napraviti funkcionalna Android aplikacija koristeći Blockly.

Zašto Blockly?

Djeca mogu lako pristupiti ovom programskom jeziku kod kuće u okviru vlastitog pretraživača.

Dolazi sa unaprijed izgrađenom bibliotekom u kojoj se može pristupiti jezicima kao što su JavaScript, Lua, Python i drugi već postojeći jezici. Ovo se zove “Javascript biblioteka”

Blockly je izuzetno jednostavan za korištenje i rad.

Korisničko sučelje je vrlo specifično za djecu i čini navigaciju izuzetno jednostavnom.


4. JavaScript

Jezik orijentiran na detalje, JavaScript je za djecu koja žele ući u web razvoj ili web dizajn. JavaScript se koristi za kreiranje složenih web aplikacija. JavaScript može biti odličan za one koji žele razumjeti i naučiti osnove programiranja i web razvoja.

Zašto JavaScript?

Većina pretraživača koristi JavaScript, ovo uključuje Google Chrome, Internet Explorer i Mozilla Firefox

Koristeći ovaj jezik, možete dizajnirati interaktivne aplikacije, igre i web stranice

JavaScript se preporučuje za djecu stariju od 10 godina jer je neophodno osnovno znanje o varijablama, nizovima i objektima

To je idealan jezik za djecu koja su na srednjem nivou i duboko su zainteresirana za razumijevanje osnova tehnologije.


Naši Junior Front-End i Back-End Developeri uče JavaScript, i to osnove na Naprednom programu I a detaljnije ga obrađuju na Naprednom programu II.


5. Lua

Lua je odličan dječji programski jezik za one koji žele naučiti programiranje zasnovano na tekstu. Jednostavan je za upotrebu i može se ugraditi u aplikacije. Lua je sličan Python-u, ali je lakši za rad kod početnika. Dobar je za djecu koja tek počinju učiti kodiranje i žele razumjeti osnovne koncepte programiranja, a da pritom bude jednostavan. U stvari, Angry Birds, poznata igra, bazirana je na Lua programskom jeziku.

Zašto odabrati Lua?

Dječiji programski jezici kao što je Lua eliminiraju bolne točke koje mogu uzrokovati frustraciju kod djece

Ne postoje posebni zahtjevi u vezi sa kodom. Na primjer, korisnici ne moraju koristiti tačku i zarez na kraju svakog reda koda

Lua također ima snažnu online zajednicu učenika, baš kao i Scratch. Ova zajednica je vrlo pristupačna i odlično je mjesto za saradnju između učenika i stručnjaka

17. Kako izabrati programski jezik u odnosu na uzrast djeteta?Iako su određeni programski jezici prilagođeni određenim starosnim grupama, ne morate se držati te konvencije, uvijek postoje izuzeci.


Imajući to na umu, ipak smo do sada naučili da postoje dvije vrste programskih jezika, oni bazirani na vizualnim blokovima i oni bzirani na tekstu. Također znamo da su vizualni programski jezici napravljeni i prilagođeni upravo djeci. Ako ste i dalje nesigurni oko izbora programskog jezika, za vas smo napravili tabelu koja vam može pomoći u odluci.

​Programski jezik

Gdje se koristi

Nivo

Idealan za

Scratch

​Interaktivne animacije, 2D videi i igrice.

​Najlakši. Kao vizuelno zasnovana blok platforma, Scratch je odlična polazna tačka.

Za djecu starosti 5+ godina. Posebno djeca zainteresirana za pripovijedanje i animaciju.

Python

​Robotika, AI, igrice, društveni mediji i aplikacije.

​Lagan. Koristi ograničene linije kodiranja zasnovanog na tekstu.

Za djecu sa osnovnim predznanjem u programiranju, koja žele programirati robote ili igrice

Java

Operativni sistemi, android uređaji, aplikacije.

​Umjereno teško. Uz Javu se uči osnovno tekstualno programiranje.

Za djecu koja žele kreirati mobilne aplikacije.

Lua

Robotika, igrice.

​Lagan. Sličan Pythonu, ali lakši za početnike.

Za djecu sa osnovnim predznanjem u programiranju, koja žele programirati robote ili igrice

​HTML

Web stranice

​Napredni nivo. Koristi složene oznake da pokaže web stranicama kako da prikazuju sadržaj.

Za djecu 10+ godina, koja žele praviti web stranice.

CSS

​Web stranice

Napredni nivo. Koristi se kao dodatak HTML-u

Djeca 10+ koja žele praviti web stranice.

Blockly

​Android aplikacije i igrice

Lagan poput scratch-a, odličan za osnove programiranja

​Za djecu 8+ godina koja žele naučiti osnove programiranja.

​App Inventor

​Android aplikacije

​Umjereno teško. Platforma koja koristi vizualno programiranje. Odlično za učenje osnova razvoja aplikacija.

​Za djecu 12+ godina koja žele da prave kreativne aplikacije.


18. Karijere za djecu koja programiraju.


Koje su to različite karijere za djecu koja programiraju?

Iz uvoda smo već utvrdili da programiranje ima jednu od najsjajnijih karijernih perspektiva u budućnosti.


Ali, hajde da malo dublje zaronimo u svaku od njih.


1) Python Developer

Python Developer je odgovoran za kodiranje, dizajniranje, implementaciju i otklanjanje grešaka u razvojnim projektima, obično na strani servera (ili back-end).


2) Web Developer

Web Developeri su odgovorni za dizajn i razvoj web stranica i web aplikacija. Koristeći različite programske jezike i web tehnologije, web programeri upravljaju funkcionalnošću stranice, implementiraju funkcije aplikacije i integriraju sigurnosne mjere.


3) App Developer

App Developer radi s dizajnerom korisničkog iskustva (UX) kako bi se uvjerio da je njihov dizajn usklađen s potrebama korisnika. Zajedno kreiraju makete za aplikaciju. Programer također mora koordinirati sa poslovnim liderima u vezi sa strategijama lansiranja.


4) Video Game Developer

Programer igara može biti u rasponu od jedne osobe koja preuzima sve zadatke do velikog biznisa s odgovornostima zaposlenika podijeljenim između pojedinačnih disciplina, kao što su programiranje, dizajn, umjetnost, testiranje itd. Videoigre obuhvataju širok spektar vještina potrebnih za njihov razvoj. Na svu sreću, veliki dio tih vještina se stiče samim programiranjem. Primjeri su logičko razmišljanje, kreativnost, rješavanje problema itd..


5) Data Scientists

Naučnici za podatke su oni koji se bave velikim podacima, prikupljaju i analiziraju velike skupove strukturiranih i nestrukturiranih podataka. Naučnici za podatke su analitički stručnjaci koji koriste svoje vještine u tehnologiji i društvenim naukama kako bi pronašli trendove i upravljali podacima.


6) Machine Learning Engineer

Inženjer za mašinsko učenje fokusira se na istraživanje, izgradnju i dizajniranje sistema umjetne inteligencije (AI) koji se samostalno pokreće radi automatizacije prediktivnih modela. Inženjeri mašinskog učenja dizajniraju i kreiraju AI algoritme sposobne za učenje i predviđanja koja definišu mašinsko učenje.


U našem blogu pročitajte koji su to poslovi budućnosti19. Kako poboljšati programerske vještine kod djece?


Kako poboljšati vještine kodiranja kod djece?

Poboljšanje vještine kodiranja je subjektivno. No, vjerujemo da postoji nekoliko općih praksi koje mogu pomoći u boljem izvršenju. Neki od načina na koje djeca mogu poboljšati svoje vještine kodiranja:


Vježbanje osnova - osnovne vještine u bilo kojem polju su neophodne. Da biste postali majstor u bilo kojoj vještini, prvo trebate savladati osnove.

Učestvujte u izazovima i hakatonima.

Razvijte sami projekat (greške su OK!)

Pohađajte zanimljive kurseve koji se odnose na vaša interesovanja

Pridružite se zajednici istomišljenika

Pratite rad drugih kodera i crpite inspiraciju od njih

Sumnje su dobre. Kao roditelj, ohrabrite svoje dijete da postavlja pitanja.

Čitajte i ponavljajte. Potražite stvari koje možete naučiti iz prethodno objavljenih radova.

Kao student postavite sebi ova pitanja – Šta oni rade drugačije? Zašto to rade na taj način? Kakve rezultate pružaju?20. Zaključak


Naša djeca se danas rađaju u svijetu koji se mijenja brže nego ikada prije, i to razumljivo može biti zastrašujuće za roditelje. Međutim, ako se osvrnemo unazad i razmislimo o ljudima rođenim krajem 19. i početkom 20. vijeka, shvatit ćemo da su oni doživjeli najveće šokove. Svjedočili su nekim od najvećih otkrića kao što su telefon, TV, avion, internet i računar, koje je bilo teško pojmiti običnom čovjeku. Danas, u informacionom dobu, mi smo se pomirili sa tim promjenama i živimo tako što ih predviđamo i očekujemo.


Tako možemo predvidjeti da učenje programiranja može biti jedan od najisplativijih hobija za današnju djecu, iz očitih, gore navedenih razloga. Međutim, programiranje nudi mnogo više od toga. Djeci pomaže da razviju upornost, komunikaciju, kreativnost, strpljivost i još puno toga. Roditelji ne mogu pogriješiti ako ohrabre svoju djecu da programiraju.


Najbitnije je da djeca shvate da je programiranje sve osim dosadno. Da, zahtijeva strpljenje i upornost, ali kada djeca znaju kakav ih rezultat čeka, da će na kraju imati svoju igru ili aplikaciju sa kojom će biti ponosni, onda će dati sve od sebe.


Naravno, ako se uči na pogrešan način, programiranje za djecu može izgledati kao dosadan čas kucanja, što će rezultirati njihovom averzijom prema istom. Zbog toga je jako bitno znati na koji način pristupiti edukaciji djece. Ukoliko napravite pravi izbor, dat ćete svojoj djeci novu vještinu koja je i zabavna i akademska, a možda ćete biti iznenađeni kada vidite pozitivne efekte koje ima na njihovu akademsku sposobnost i samopouzdanje.


Postoji česta zabluda i mit koji kruži unaokolo, a to je da je učenje programiranja prikladno samo za tinejdžere i odrasle. Nadamo se da je ovaj vodič eliminisao tu zabludu i da služi kao početna tačka koja će vama i vašem djetetu pomoći da uđete u uzbudljivi svijet programiranja.
926 views0 comments

Comments


bottom of page