top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Da li je programiranje opterećenje za djecu?

Updated: Aug 11, 2022

Kada pomenete programiranje kao pojam, dobijete čudan osećaj koji se uglavnom generiše na različita uvjerenja i postavlja se pitanje da li je programiranje opterećenje za moje dijete?


Za većinu ljudi kojima IT nije primarna profesija, programiranje je tabu tema i automatski se povezuje sa visokim nivoima složenosti, kodiranja, psihičkog opterećenja te stereotipima kao što su Geek ili Nerd. Ovaj portret programera je uglavnom portret koji stvaraju filmovi u kojima možete vidjeti osobu ili hakera koji programiranjem kreira rješenja za koja se na prvi pogled čini kao da nisu proizvod ovog svijeta.




Da biste uradili jednostavne stvari, programiranje nije ništa drugo do jezik poput svakog drugog jezika. Ako analiziramo naš jezik, možemo zaključiti da ima svoja gramatička pravila, abecedu i veliki broj riječi koje treba naučiti komunicirati, čitati ili pisati.


Slično tome, programiranje je jezik kojim se daju različite kompjuterske instrukcije. Svaki programski jezik ima svoja osnovna pravila i skup riječi koje treba podučavati. Međutim, ono što programiranje olakšava je činjenica da su osnovna pravila (u ovom slučaju gramatika) ista za bilo koji programski jezik. Drugim riječima, ako naučite ova pravila, nije važno koji programski jezik koristite.


U našem slučaju, programiranje za djecu je isto kao i osnove abecede i osnovna matematička pravila. Djeca uče osnovnu logiku pravila programiranja na osnovu čega će u budućnosti moći razumjeti svaki programski jezik i koristiti ga.


Da bi djecu rasteretili od složenih programskih jezika, oni kroz blokove kreiraju sopstvene programe u kojima uče koncepte i logiku, a istovremeno nisu opterećeni tehnološkim terminima.


Sposobnost stvaranja novih stvari kroz programiranje je moć koja nema granica. Osoba koja je sposobna da kreira, bez obzira na svoju profesiju u budućnosti, bez obzira da li je advokat, ekonomista, prodavac ili doktor, nikada neće zavisiti od stvaranja tuđih digitalnih alata. To će joj dati prednost po kojoj će se razlikovati od bilo koje druge osobe koja nema te vještine.


Vaš Digital School Tim!

Recent Posts

See All
bottom of page