top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

10 Najboljih Alata Za Animaciju!

Updated: Aug 11, 2022

Alati za animaciju vitalni su za digitalnog umjetnika, developera igara ili dizajnera likova. Vidjeti vaše ilustracije u animiranom obliku, prilično je cool osjećaj. Bez obzira da li su vaše ilustracije super jednostavne ili bogate detaljima, oživljavajući ih pokretima, daje im novu uzbudljivu dimenziju.


Međutim, napuštanje zone udobnosti statičnih slika i ulazak u svijet digitalne animacije može vas zastrašiti. S toliko toga za naučiti (uključujući 12 principa animacije) i gomilom alata za biranje, obično ne znamo odakle početi.

Zbog toga smo za vas izdvojili neke od najboljih jednostavnih alata za stvaranje 2D animacija. Fokus je na igranju, koristeći pixel art i vektorske grafike.




Cijena: Besplatno


Želite biti dobri kao Studio Ghibli? To vam ne možemo obećati, ali barem vas možemo povezati s alatom za animaciju koji se koristio za izradu Spirited Away i Howl's Moving Castle. Ghibli je počeo koristiti Toonz tijekom proizvodnje princeze Mononoke, a 2016. ovaj moćni alat za animaciju izrađen je s otvorenim kodom i preimenovan u OpenToonz (još uvijek postoji komercijalna verzija - Toonz Premium - ako insistirate na plaćanju). Sadrži sve alate koji će vam vjerojatno trebati, od alata za crtanje do efekata, skriptiranja, podešavanja i još mnogo toga, a nove funkcije se redovito dodaju.




Cijena: Besplatno


Piskel je online alat za stvaranje animiranih spriteova i piksela. Jednostavan je za upotrebu i ne zahtijeva registraciju. Međutim, ako ste zainteresirani za stvaranje galerije, bilo da je ona javna ili privatna, to možete učiniti tako što ćete se prijaviti sa svojim Google računom.


S Piskelom odmah imate pregled slike tijekom stvaranja. Također, imate mogućnost uvoza PNG-a, JPG-a, BMP-ova i animiranih GIF-ova. Izvoziti možete animirane GIF-ove, PNG tablice ili ZIP datoteku sa svakim frame-om prikazanim kao PNG. Ovo je mrežni alat, ali postoji i preuzimanje dostupno za Windows, Mac i Linux.






Cijena: 19,99 USD (dostupna probna verzija)


Još jedan sjajan alat za pixel art i animaciju je Aseprite. Ova aplikacija ima sve što očekujete od većeg izdavača, uključujući podršku za slojeve, ljuske od luka, načine reprodukcije, kontrolu alfa kanala, načine sjenčanja i prilagođene četke. Kao i Piskel, možete uvesti i izvesti razne formate, poput PNG-a, spritesheets-a i animiranih GIF-ova.



4. Spine


Cijena: $ 69- $ 299 (dostupna probna verzija)


Pomjerajući se sa područja pikselske umjetnosti, Spine vam omogućuje animiranje vaših već postojećih umjetničkih djela. Istina, u Spine-u nema alata za ilustraciju. Međutim, budući da je to jako moćan alat za animaciju, apsolutno ga vrijedi pogledati.


Spine vam daje sve alate potrebne za animiranje vaših likova, uključujući besplatan sheet i alat za slobodnu deformaciju (FFD). Besplatni sheet daje vam detaljan uvid u vremensku traku, gdje se možete igrati sa tajmingom animacija.



Cijena: Besplatno


Ova 2D aplikacija za crtanje i animaciju na više platformi izvrsna je za oživljavanje vaših ručno crtanih animacija. Zahvaljujući laganom dizajnu, Pencil2D omogućuje vam da se usredotočite na umjetnost i animaciju, a ne na traženje raznih opcija. Podržava i raster i vektor, a ima mogućnosti za uvoz i izvoz različitih formata.




Cijena: Besplatno


Još jedan moćan alat za crtanje i 2D animacije otvorenog koda s više platformi je Synfig Studio. Iako je složeniji od većine ostalih grafičkih aplikacija, Synfig vam daje kontrolu nad gotovo svim aspektima vaše animacije i pruža vam poznate alate poput četkica, maskiranja, slojeva i još mnogo toga.




Cijena: 59,99 USD - 399,99 USD


Moho je vektorski 2D animacijski program za početnike (Debut) i profesionalce (Pro). Oboje su prepuni unaprijed izrađenog sadržaja i likova koji će vam potaknuti maštu i pomoći da započnete sa radom.


S verzijom Debut, pomoću character-wizard opcije, možete birati stvari poput proporcija tijela i unaprijed dizajniranih 2D komponenata. Ili možete uvesti vlastite slike i koristiti opciju automatskog traženja. Za korisnike Pro-a dobivate stvari poput FBX podrške, zamućenja pokreta, frame by frame mogućnosti i još mnogo toga.


Uvod u Moho besplatni tečaj možete pogledati ovdje.




Cijena: 590 - 1250 USD (dostupna probna verzija)


Prelazimo na profesionalniji set alata, TVPaint vam omogućuje renderovanje potpuno animiranih scena od početka do kraja. Koristi tehnologiju bitmapa, i zaista je moćan alat.


TVPaint Animation jedna je od skupljih opcija uključenih u ovu listu, ali nudi probnu verziju, a prema onome što smo do sada vidjeli, cijena je opravdana.

Pogledajte njihovu galeriju ovdje.




Cijena: 375 - 1975 američkih dolara (dostupna probna verzija)



Toon Boom's Harmony, kojeg neki smatraju de facto standardom u alatima za animaciju, nudi tri verzije: Essentials, Advanced i Premium. Imate i tri mogućnosti licence: Trajnu, Mjesečnu (počevši od 25 USD mjesečno) ili Godišnju (počevši od 17 USD mjesečno).


Pomoću Harmonyjevih alata za ilustraciju i animaciju možete skicirati, crtati i slikati u bitmap i vektorskim formatima. Također imate pristup naprednim paletama boja, deformatorima, frame-by-frame animaciji i specijalnim efektima.






Cijena: 99 - 199 dolara (dostupna probna verzija)

Ako tražite softver koji će vam pomoći u sinkronizaciji zvuka za likove zasnovane na Sprite-u i Morph-u, ili 2D lutkarstvu lica i tijela, Cartoon Animator je tu za vas.

Ranije poznat kao CrazyTalk Animator, dostupan je u dvije varijante: Pro i Pipeline. Pro verzija će vas opremiti za osnovno uređivanje vremenske trake i character template-ima G3, ali da biste iskoristili sve prednosti stvaranja svojih likova izravno iz PSD-ova, trebat će vam Pipeline verzija. Obje verzije uključuju podršku za uvoz slika i videozapisa u različitim formatima.


Bilo da su plaćeni ili besplatni, ovi alati sadrže nešto za svakoga. Nadamo se da će vam jedan od njih pomoći da probudite umjetnika u sebi i izrazite svoju maštu u digitalnoj formi.


Vaš Digital School Tim!

339 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page