10 Najboljih Alata Za Animaciju!

Alati za animaciju vitalni su za digitalnog umjetnika, developera igara ili dizajnera likova. Vidjeti vaše ilustracije u animiranom obliku, prilično je cool osjećaj. Bez obzira da li su vaše ilustracije super jednostavne ili bogate detaljima, oživljavajući ih pokretima, daje im novu uzbudljivu dimenziju.


Međutim, napuštanje zone udobnosti statičnih slika i ulazak u svijet digitalne animacije može vas zastrašiti. S toliko toga za naučiti (uključujući 12 principa animacije) i gomilom alata za biranje, obično ne znamo odakle početi.

Zbog toga smo za vas izdvojili neke od najboljih jednostavnih alata za stvaranje 2D animacija. Fokus je na igranju, koristeći pixel art i vektorske grafike.1. Open Toonz


Cijena: Besplatno


Želite biti dobri kao Studio Ghibli? To vam ne možemo obećati, ali barem vas možemo povezati s alatom za animaciju koji se koristio za izradu Spirited Away i Howl's Moving Castle. Ghibli je počeo koristiti Toonz tijekom proizvodnje princeze Mononoke, a 2016. ovaj moćni alat za animaciju izrađen je s otvorenim kodom i preimenovan u OpenToonz (još uvijek postoji komercijalna verzija - Toonz Premium - ako insistirate na plaćanju). Sadrži sve alate koji će vam vjerojatno trebati, od alata za crtanje do efekata, skriptiranja, podešavanja i još mnogo toga, a nove funkcije se redovito dodaju.2. Piskel


Cijena: Besplatno


Piskel je online alat za stvaranje animiranih spriteova i piksela. Jednostavan je za upotrebu i ne zahtijeva registraciju. Međutim, ako ste zainteresirani za stvaranje galerije, bilo da je ona javna ili privatna, to možete učiniti tako što ćete se prijaviti sa svojim Google računom.


S Piskelom odmah imate pregled slike tijekom stvaranja. Također, imate mogućnost uvoza PNG-a, JPG-a, BMP-ova i animiranih GIF-ova. Izvoziti možete animirane GIF-ove, PNG tablice ili ZIP datoteku sa svakim frame-om prikazanim kao PNG. Ovo je mrežni alat, ali postoji i preuzimanje dostupno za Windows, Mac i Linux.