top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Sedam najboljih programskih jezika za djecu i mlade

Updated: Aug 11, 2022

Tačan broj jezika i dijalekata koji se koriste u svijetu nije poznat i procjenjuje se  na 3000 do 10.000. Obzirom da ljudi širom svijeta govore na hiljade i hiljade različitih jezika i dijalekata, nije iznenađujuća činjenica da postoji više jezika namjenjenih za programiranje. Koji programski jezik je najzanimljiviji djeci i koje su razlike među njima?


Programski jezik predstavlja specifičan šifrirani jezik koji se koristi za upravljanje (u većini slučajeva) računara. Ti “strojevi” rade na specifičan način, tako da programeri moraju koristiti formalni jezik (koji je namjenjen) za komunikaciju i razvoj programa. Programeru je potrebno znanje i  korištenje nekoliko programskih jezika, što predstavlja najbolji način za postizanje željenjih ciljeva, omogućavajući realizaciju istih u što kraćem vremenskom roku.




Oduševljenost djece programiranjem.


Scratch i mnogi drugi vizuelni jezici djeci  pružaju mogućnost  da upravljaju svojim  animiranim likovima, stvaraju igre i osnovne aplikacije. Ono što ga djeci čini uzbudljivim jeste jednostavnost ovog jezika.

Pogodan je za djecu koja nemaju osnovno znanje iz programiranja te im je moguće pokazati kako ovo područje može biti veoma zabavno. Kroz njega djeca uče osnovne koncepte programiranja, rješavanje problema i rješavanje zahtjevnih situacija.


Doprijeti do online publike


Java je najrašireniji programski jezik na svijetu.  Javascript predstavlja veliku priliku za studenta ako je njegov cilj bogato razumijevanje kodiranja. Zbog povećanih poteškoća, potrebno je posvetiti  više vremena učenju ovoga jezika kako bi se on u potpunosti savladao.

Pogodan je za studente koji već posjeduju određeno znanje iz programiranja i koji bi željeli unaprijediti isto. Također, oni koji žele upoznati Java osnove preko Minecrafta bit će veoma sretni ovim programskim jezikom. JavaScript je veoma prikladan za strpljive učenike koji su spremni uzeti miš u ruke i posvetiti se unaprijeđivanju svog znanja.


Programski jezik za razvoj igrica


Lua programski jezik stvoren je u Brazilu i razvijen je kako bi se mogao integrisati u aplikacije. Sadrži nekoliko opštih funkcija koje se mogu koristiti za rješavanje nekoliko softverskih problema. Luin jezik je najpopularniji u industriji razvoja igara čiji se broj korisnika stalno povećava.


Pogodan je za djecu i tinejdžere koji žele brzo naučiti jezik, te za one koji su zainteresirani za igranje igara.


Izvrstan za početnike


Programski jezik Python nazvan je po komediji Monty Python. To je jedan od najjednostavnijih jezika, budući da ima pojednostavljenu sintaksu. Python zahtijeva kraće kodove od korisnika, tako da je pogodan i za početnike jer će pomoću njega brzo razumjeti pozadinsku logiku.


Pogodan je za djecu i tinejdžere koji nemaju puno vremena za učenje, te za one koji su zainteresirani za kraće kodove koji su slični engleskom jeziku. Također je zanimljiv za studente koji su zainteresovani za znanstvena područja, posebno za umjetnu inteligenciju.


Za potpunije razumjevanje


Programski jezik se koristi za razvoj aplikacija koje su pogodne za personalne računare. Uprkos njegovim poteškoćama, studenti dobijaju temeljito znanje o programiranju. Pogodan je za tinejdžere koji žele da steknu  kompleksno razumijevanje programskih koncepata i za one koji žele programirati u gaming industriji.


Kreiranje 3D igara: Buildbox


Ovaj programski jezik je izuzetno popularan – koristi se za razvoj velikog broja aplikacija za Windows. To je četvrti najzahtjevniji programski jezik i lako ga mogu naučiti oni koji se prvi put susreću sa programiranjem.

Pogodan je za studente  koji su zainteresirani  za razvoj Windows aplikacija i za one koji već poznaju jezik Jave, te žele da se upoznaju sa jezikom koji je veoma sličan  njihovom.


Vaš Digital School Tim!

Recent Posts

See All
bottom of page