Šta zapravo programeri rade?

U zadnje vrijeme kada upoznate nekoga i pitate čime se bavi, često čujete odgovor "Ja sam Programer", ali šta zapravo programeri rade?


Kompjuterski programer kreira kod za softverske aplikacije i operativne sisteme. Nakon što developer dizajnira računarski program, programer napiše kod, koji taj dizajn pretvara u skup uputa koje računalo može slijediti. Nakon toga testiraju program kako bi pronašli greške, a zatim ga ispravljaju sve dok ne bude bez grešaka. Programer nastavlja provjeravati programe koji se koriste, ažurirajući i prilagođavajući ih po potrebi.


Prvi koraci u računarskom programiranju


Kompjuterski programeri su vrlo traženi. Vlada oskudica jer je otvorenih pozicija za programere mnogo više nego samih programera. Iz tog razloga vam možda neće trebati diploma iz računarstva ili bilo koja diploma da biste započeli posao računarskog programiranja. Ali, svejedno ćete morati naučiti kako programirati i izgraditi neko iskustvo dovršavanjem raznih projekata. Naravno, šanse za posao računalnog programera bit će veće ako steknete diplomu iz računarstva, matematike ili informacionih sistema. Budući da je iskustvo jednako vrijedno kao diploma u ovoj oblasti, trebali biste odraditi praksu dok ste u školi. Jednom kada radite na terenu, morat ćete redovno ažurirati svoje vještine učenjem novih programskih jezika. Certifikati na različitim programskim jezicima takođe mogu biti korisni.Ovdje u Digital School obrađujemo širok spektar oblasti koje će vam pomoći da izgradite čvrste temelje za digitalnu budućnost, bez obzira na to koji tip posla u programiranju vas zanima! Više informacija o našim programima možete pronaći ovdje.


Vještine potrebne za uspjeh


Pored tehničkih vještina stečenih formalnim treningom i iskustvom, sljedeće vještine pomoći će vam da postignete uspjeh na ovom polju:


Čitanje sa razumijevanjem: Morate shvatiti šta sve podrazumijeva jedna pismena uputa ili tiket.


Vještine rješavanja problema: Programeri moraju biti sposobni da identifikuju probleme koji nisu očiti, i reaguju na vrijeme.


Kritičko razmišljanje: Kada rješavate probleme i donosite odluke, trebali biste znati kako izvagati sve svoje mogućnosti kako biste mogli odabrati najbolju. Morate pronaći optimalni ili kritični put koji daje najbolje rezultate u najkraćem roku.