top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Mark Cuban: Ovo će biti “najpoželjnija vještina za napredak” - i moramo tome naučiti svoju djecu!

Updated: Aug 11, 2022

Milijarder i filantropist Mark Cuban predan je cjeloživotnom učenju i često kaže da je to ključno za njegov uspjeh. U stvari, Cuban je rekao da su vrijeme i novac potrošeni na učenje „najbolja investicija“ koju je ikad napravio.


I sada, "svoju djecu moramo naučiti kako učiti, jer je to najpoželjnija vještina za napredak", rekao je Kuban tokom pitanja i odgovora u George W. Bush centru 21. oktobra.


“Moj je otac uvijek govorio da se neće živjeti u svijetu u kojem ste rođeni te da se ta činjenica nikada neće promijeniti. Tempo promjena će se samo ubrzavati. "


Umjesto čitanja knjige kao što je sam često radio, Cuban kaže da njegova djeca koriste društvene mreže i YouTube za učenje.





„Stvarnost je takva da oni uče drugačije nego što smo mi nekada. Sa mojim desetogodišnjim sinom i četrnaestogodišnjom kćerkom pokušaj da ih natjeram da čitaju knjige je prava bitka ”, rekao je Cuban, dodajući da ga je sin iznenadio svojim razumijevanjem posla, naučivši šta licenca ili bruto marža predstavljaju, gledajući ABC-jev "Shark Tank" na YouTubeu.


S druge strane, Cuban je rekao da provodi "četiri do pet sati dnevno" čitajući, rekao je za CNBC Make It 2018. "Pročitao sam sve što sam mogao. Nije me briga koji je izvor. "


"Činjenica da sam prepoznao učenje kao stvarnu vještinu i nastavio učiti, sve do danas, omogućilo mi je da se mogu natjecati i držati korak ili prestići većinu ljudi", rekao je Cuban za Men's Health u septembru. „Stvarnost je takva da većina ljudi ne ulaže vrijeme da nastavi i uči. To mi je uvijek davalo konkurentsku prednost."


Dakle, idući naprijed, "ne samo da moramo naučiti djecu kako učiti, već i mi kao njihovi roditelji i učitelji moramo prepoznati da će oni učiti drugačije", rekao je Cuban u Bushovom centru.


Za početak, Cuban i njegov kolega iz "Shark Tank" Daymond John, koji je također sudjelovao u razgovoru Bushovog centra, složio se da bi se o "finansijama i programiranju" trebalo učiti u "veoma ranoj dobi", rekao je John.


"Te stvari bi trebalo učiti u drugom, trećem, četvrtom razredu, a ne kada imate 17 godina", pred završetkom srednje škole i upisom na fakultet sa studentskim kreditom, rekao je John. „Danas će dijete koje završava fakultet na kraju otići u mirovinu s nazivom posla koji još ne postoji. Moramo razumjeti kuda idemo i to moramo provoditi u vrlo mladoj dobi. "


Preuzeto sa cnbc.com


Vaš Digital School Tim!

25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page