top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Kako nas programiranje uči strpljenju?

Updated: Aug 11, 2022

Kad naša djeca uče , ne uče samo jezik budućnosti, već i jačaju brojne vještine koje će im pomoći u bliskoj budućnosti, osiguravajući svjetliju karijeru i lakši pristup poslu iz snova.


Strpljenje i programiranje su povezani više nego što mislite.





Znamo koliko je za vas, kao roditelje, važno naučiti svoju djecu pravoj vrijednosti strpljenja. Stoga vam želimo dati dobre vijesti: Programiranje može pomoći! Evo kako…



Pokušaj i greška: Kako učiti iz svojih grešaka?


U staromodnim i tradicionalnim učionicama učitelji i vaspitači greške ne prihvataju dobro. Mi smatramo da je to najveća greška koju mogu napraviti. Greške su daleko najbolje iskustvo učenja koje dijete može imati.


Kad griješe i pokušavaju iznova, shvataju da će, ako u početku ne uspiju, uvijek postojati novi pokušaj kojim će se riješiti određeni problem, prepreka ili situacija.


Kad vaša djeca nauče programirati, pokušaj i pogreška postat će sastavni dio njihovog procesa, tako će vježbati strpljenje, a da to ni ne primijete. Shvatit će koliko je proces vrijedan i koliko je važno čekati da bi se vidjeli rezultati.



Savjetovanje sa drugima i poštovanje različitih mišljenja.


Dio strpljenja je razumijevanje da postoji nekoliko mišljenja i da se u mnogim slučajevima vaše mišljenje neće poklapati sa ostalima. Međutim, postoji mogućnost da ukoliko saslušamo drugo mišljenje do kraja, shvatimo da smo pogriješili ili da smo se zapravo sve vrijeme slagali.


Kad vaša djeca traže savjet ili pomoć pri kodiranju, nekako razumiju da možda neće doći do krajnje točke tako brzo. Oni znaju da bi proces mogao potrajati malo duže, ali da će konačni rezultat njihovog projekta biti vrijedna čekanja.


Sposobnost poštivanja tuđeg mišljenja ne samo da uči strpljenju, već i jača njihovu poniznost i društvene vještine.





Tokom nastave u Digital School djeca učestvuju u interaktivnim časovima s dobro obučenim instruktorima koji ih inspirišu na razmišljanje izvan kutije. Imaju priliku istraživati, raspravljati se i aktivno pitati druge kako riješiti određeni problem, dok stvaraju vlastitu aplikaciju ili igru.


Više o našoj metodologiji nastave možete pronaći ovdje.



Kritičko razmišljanje i strpljivost su povezani.


Evo činjenice: Učenje kodiranja ojačat će sposobnost vaše djece da kritički razmišljaju. Već znate da postoji niz vještina 21. stoljeća koje će vaša djeca razviti dok uče kodirati, ali kritičko razmišljanje jedno je od najvažnijih.


Vjerovali ili ne, strpljenje i kritičko razmišljanje usko su povezani. Kad neko stane i razmisli, dopušta si da gleda stvari iz drugog ugla, da analizira mnoštvo faktora i da utvrdi do kojih rješenja dolazimo radeći A, B ili C akcije.


To će omogućiti djeci da gledaju na vrijeme iz druge perspektive, znajući da mogu učiniti nešto bolje ili čak izvanrednije ako su samo pokušali na drugačiji način. Na kraju dana, kritičko razmišljanje je strpljenje da pokušate iznova i iznova različite moguće odgovore, sve dok ne pronađete pravi.





Kodiranje može pomoći vašoj djeci da postanu strpljivija. Na časovima programiranja koje nudi Digital School, vaša će djeca moći učiti na svojim greškama, pokušavati nekoliko puta dok ne postignu konačni uspjeh, moći će se posavjetovati s drugima kako bi dobili korisna i drugačija mišljenja, i bit će u prilici da jačaju sposobnosti kritičkog razmišljanja.


Sve ovo će im približiti strpljivost kao vrlinu koja je neophodna da shvate važnost procesa koji može potrajati, ali koji nesmunjivo daje izvrsne rezultate.






23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page