top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Kako odgojiti uspješnu djecu? Nauka kaže da ovih 5 navika znače najviše.

Updated: Aug 11, 2022




Evo kratkog, ali detaljnog pregleda pet najkorisnijih studija koje smo pronašli i navika koje one predlažu uspješnim roditeljima.



1. Budite uzor (ali ne i njihov jedini uzor).


Djeci su potrebni sjajni uzori, ali jedna od najvažnijih uloga koju možete modelirati je ona koja pokazuje kako se nositi s neuspjehom. Riješite to iskreno, otvoreno i transparentno. Dopustite im da vide, da i vi ponekad doživite neuspjeh. Jer, naravno, i sami će ga doživjeti, a vi ih želite naučiti dvije stvari:


Nemojte se bojati ili sramiti neuspjeha, pogotovo ako ste dali sve od sebe.


Oporavite se od njega na pravi način.


Prije nekoliko godina istraživači s Massachusetts Institute of Technology izvodili su eksperimente s djecom mlađom od 15 mjeseci. Što su im roditelji više dopuštali da vide njihov trud praćen neuspjehom, djeca su postajala otpornija.


"Na roditelje se vrši pritisak da sve izgleda lako", rekao je jedan od glavnih istraživača.

Pored toga? Pobrinite se da imaju izvrsne uzore, kako u svom životu, tako i u književnosti.


2. Naučite ih da vole prirodu.


Djeca moraju biti vani, studije pokazuju da su djeca koja su provodila puno manje vremena na otvorenom tijekom ranih dana krize s koronavirusom, imala izrazito pogoršano emocionalno stanje.


Istraživanje je pokazalo da su djeca (posebno dječaci) koja su vrijeme provodila na otvorenom na odmoru tijekom škole imala bolju sposobnost čitanja tijekom sljedeće dvije godine u odnosu na djecu čija škola nije jamčila odmor na otvorenom.

Drugo istraživanje pokazalo je da odraslima boravak u prirodi prosječno 20 minuta dnevno doprinosi boljem pshičkom i fizičkom zdravlju.


Istraživači su otkrili da sreća i dobrostanje američkih srednjoškolaca neprestano opadaju od 2012. godine.

Hmmm, što se dogodilo 2012. godine? Tada su američka djeca uveliko počela dobivati ​​vlastite pametne telefone, u kombinaciji s neograničenim internetom.



3. Naučite ih da daju prednost ljubaznosti.


Ljudi koji pokazuju ljubaznost i brigu za druge, često imaju veću vjerojatnost da postignu ono što žele kao rezultat.

Dječaci koje njihova učiteljica u vrtiću ocijeni korisnima zarađuju više novca 30 godina kasnije. Učenici srednjih škola koji pomažu, surađuju i dijele sa svojim vršnjacima također se ističu - u usporedbi s nekorisnim školskim kolegama, oni dobivaju bolje ocjene i rezultate standardiziranih testova.

Osim toga, učenici osmih razreda s najvećim akademskim uspjehom nisu oni koji su pet godina ranije dobili najbolje ocjene; već oni koje su njihove kolege iz trećeg razreda i učitelji ocijenili najkorisnijima.



4. Hvalite ih na pravi način.


Djecu treba hvaliti za njihov trud, radije nego za talente i nadarenost.


Dobro: Jako sam ponosan na tebe. Vidio sam koliko si vrijedno učio za taj test.


Ne baš dobro: Znao sam da ćeš dobro uraditi test. Pametan si i prirodno nadaren za matematiku.

Ovakvim načinom možete vršiti bespotrebni pritisak na djecu i samo im otežati situaciju.


Drugi način je autentična pohvala. Djeca nisu glupa (uglavnom), znaju kad laskate, a kad ih stvarno hvalite. Ali također trebaju odobrenje kako bi znali da ste ponosni i da rade ispravne stvari.


U jednoj studiji sa 300 djece, istraživači su otkrili sljedeće:

Kad su roditelji shvatili da su precijenili ili podcijenili svoju djecu za školske zadatke, djeca su u školi imala slabije rezultate i u većoj su mjeri doživjela depresiju u usporedbi s djecom čiji su roditelji smatrali da njihova pohvala tačno odražava stvarnost.


Ipak budite velikodušni u pohvalama, u pogledu količine. Trogodišnje istraživanje Sveučilišta Brigham Young pokazalo je da nema čarobne količine pohvala, ali korisno je to činiti što je češće moguće.




5. Budite uz njih



Zaključak je da budete tu, budete glasni i budete uključeni, a pritom dopustite svojoj djeci da rade za sebe koliko mogu.


Istraživači su otkrili da su djevojke čije su ih majke "gnjavile", imale manju vjerojatnoću da zatrudne kao tinejdžerke, vjerojatnije će ići na fakultet i manje vjerojatno da će imati duža razdoblja nezaposlenosti ili zaglaviti u poslovima koji ne vode nigdje.


Niz studija pokazalo je da su roditelji koji su brzo potrčali u pomoć svojoj djeci kad su se suočili s velikim izazovima ili imali neuspjehe - u gotovo bilo kojoj dobi - odgajali djecu koja su bila uspješnija i imala bolje odnose s roditeljima.

Ukratko, vi ste roditelj svog djeteta i treba da se tako ponašate: vodite ih, gurajte i pokazujte da ćete uvijek biti uz njih!


Malim stvarima možete postići mnogo!


Ako vaše dijete uči i razmišlja drugačije, a vi ne znate kako pristupiti, odgovor možete pronaći na našem blogu.


Vaš Digital School tim!



172 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page