top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Kako da djeca razvijaju svoje vještine bez pritiska?

Updated: Aug 11, 2022

Tokom školovanja djeca mogu razviti odlične vještine i znanja iz matematike, tehnologije, nauke i inžinjerstva te zbog toga unaprijediti svoje STEM vještine ali ne mora značiti to da će iste voljeti.




Science-Technology-Engineering-Mathematics


Sam pojam STEM dolazi iz engleskog jezika. Akronim je sastavljen od početnih slova četiri riječi – Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika).


Kuhati zajedno


Kuhanje predstavlja sjajan način da dijete stekne STEM vještine.  Dijete će slijediti recept, mješavine, kriterije, naučiti o odnosima između sastojaka,  pretvarati mililitre u decilitre. Zamolite dijete da izmjeri pola kilograma brašna i izračuna koliko će sastojaka trebati ako radite samo polovicu recepta. Naučiti dijete koliko grama ima jedan kilogram. Oni s mlađom djecom mogu se igrati brojanja određenih sastojaka kao sto su  grašak ili kukuruz koje želite staviti u salatu.


Učenje uz šetnju


Da, to je moguće! – možete uživati u matematici i znanosti sa vašim djetetom šetajući parkom. Prikupite zanimljive predmete, kao što su šišarike, lišće, cvijeće, kamenčiće, a zatim zamolite dijete da spoji oblike, veličine, boje, teksture.


Potražite zanimljive stvari po kući


Svakodnevne stvari kao što su slagalice, papir, reciklirani materijal, povećalo, itd., mogu se koristiti za razvoj STEM vještina. Sa kockicama dijete može steći motoričke sposobnosti koje će mu trebati pri korištenju tastature. Igranje sa kockicama uveliko pomaže da djeca počnu obožavati inženjering, jer zahtijeva stabilnost, ravnotežu i traženje rješenja u slučaju da se toranj sruši.


Razdvajanje odjeće po pranju treba biti porodična aktivnost


Kada razdvajate odjeću nakon pranja, zajedno sa vašim djetetom, ono uči izraze  kao sto su “isti” i “drugačiji” uspoređujući odjeću jednu sa drugom. Neka dijete stavlja čarape u niz prema njihovoj veličini, bojama itd… Kada se očiste, čarape treba složiti u parovima prema boji.


Iskoristite najbolje od kupovine


Trgovina je puna mogućnosti za razvoj matematičkih i znanstvenih vještina. Neka vaše dijete nauči razlike između voća i povrća, broji kutije pahuljica koje sadrže crvenu boju … Djeca bi trebala povezati dom sa okusima i mirisima različitih namirnica, govoriti o različitom izgledu voća, te usporediti količine na tanjiru svakog člana obitelji.


Potaknuti i podržati želju za ranim programiranjem


Djeca počinju učiti programiranje ranije nego ikad. Programiranje potiče logičko razmišljanje kod djece u ranijoj dobi  i podučava ih koliko su važne sekvence i pojedinačni procesi. Rano programiranje također potiče djecu da razvijaju svoju kreativnost.


Ostaviti prostora za greške


Mnoga djeca se ne nose sa onim što je ispravno ili krivo u igri. Dajte djetetu slobodu da razvije svoje motoričke sposobnosti, znatiželju, teoretiziranje, razumijevanje interakcije sa pogreškama.

Jednom kada prihvatite pogreške, potaknut ćete dijete da nastavi istraživati i učiti.


Vaš Digital School Tim!

Recent Posts

See All
bottom of page