top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Kako pomoći djeci da poboljšaju koncentraciju?

Updated: Aug 11, 2022

Mnogi se roditelji diljem svijeta pitaju kako poboljšati koncentraciju svoje djece i kako optimizirati način na koji se fokusiraju na određeni zadatak ili temu. Postoji mnogo načina kako pomoći djetetu da poboljša koncentraciju i poveća pažnju. U ovom blogu očekujemo da ćemo vam dati neke ideje koje će vam pomoći da se to dogodi.


Ne brinite, poboljšanje koncentracije vašeg djeteta lakše je nego što mislite, a to je uglavnom povezano s njegovim interesima, ciljevima i najvećom unutrašnjom motivacijom. Kad shvatite šta vaše dijete voli i kako vaša djeca više vole učiti, njihove koncentracijske sposobnosti znatno će se povećati.





Mnogo je savjeta za poboljšanje djetetove koncentracije, a mnogi od njih snažno su povezani s konceptom gejmificiranog učenja i sa stalnim uključivanjem zanimljivih i zabavnih elemenata u njihove procese učenja. Na primjer, igranje igara poput Uno, Memory ili čak zagonetka može započeti uzbudljiv proces prirodnih vještina koncentracije koje će definitivno pomoći vašem djetetu.


Nešto što funkcionira i za odrasle je stvaranje dinamičkih lista obaveza koje mogu učiniti da se vaša djeca osjećaju kao da postižu male i određene ciljeve postupno, a taj osjećaj uspjeha i postignuća kasnije će poboljšati njihovu koncentraciju i fokus. Podjela velikih zadataka na male definitivno će pomoći vašem djetetu, a ukoliko pročitate blog do kraja shvatit ćete kako to učiniti i zašto to funkcionira tako dobro.


Posjedovanje jakih i razvijenih vještina koncentracije otvorit će im hiljade vrata kako u sadašnjosti, tako i pri ulasku u radnu snagu u budućnosti. Uključivanje zabavnih, obrazovnih i interaktivnih aktivnosti, koje mogu pomoći vašoj djeci da povećaju raspon pažnje, u svoju svakodnevnicu, uvijek će biti plus.


Još jedna vannastavna aktivnost koja nesumnjivo može pomoći je programiranje. Dopuštajući vašoj djeci da stvaraju vlastite aplikacije, igre i softver, omogućit ćete im da dožive obrazovanje, STEM i kodiranje iz potpuno drugačije perspektive. Oni će biti koncentrisani kako bi svoje snove i ideje pretvorili u stvarnosti koje oduzimaju dah.


Sada, je li zaista važno da vaša djeca rade na svojim koncentracijskim sposobnostima? Kako povećavaju raspon pažnje? Koji su neki savjeti za njih da se zaista koncentriraju kod kuće i za vrijeme škole? Svi odgovori koje tražite su ovdje.


Da li su važne vještine koncentracije moga djeteta?


Odgovor je jednostavan i bezuslovan: da. Živimo u svijetu u kojem će većinu nas u bliskoj budućnosti zamijeniti roboti, stoga moramo razvijati i jačati vještine koje imaju samo ljudi. Vještine 21. vijeka su od suštinskog značaja za garantovanje većeg uspjeha našoj djeci u bliskoj budućnosti. Rad na vještinama analitičkog mišljenja, sposobnosti rješavanja problema, timskom radu i kreativnosti, a posebno na vještinama koncentracije omogućit će im da stvari rade brže i bolje od svojih vršnjaka.


Mogućnost obraćanja pažnje na nešto duži vremenski period omogućit će vašoj djeci da ojačaju sposobnosti kritičkog mišljenja i da u potpunosti shvate šta se događa kako bi ponudili rješenje ili novi način gledanja na stvari koje će odgovarati i raditi.


Poboljšanje koncentracije vašeg djeteta neophodno je kada djetetu osiguravate da se odluči za životni put koji je relevantan i svijetao. Bez obzira na to šta vaša djeca odluče raditi, u svim industrijama, poljima i područjima rada i istraživanja koncentracija i pažnja su neophodni. U jednom ili drugom trenutku, prije ili kasnije, vaša će se djeca morati koncentrirati na ideju koja im je potrebna ili da učine ovaj svijet boljim mjestom ili jednostavno, da se zabave neko vrijeme.


Ako želite da vaša djeca postignu uspjeh u čemu god da odluče, biti u stanju usredotočiti se, povećati raspon pažnje i raditi na vještinama koncentracije, nekoliko su sjajnih stvari za početak. Kako ćemo to učiniti? Pa, postoji nekoliko stvari koje su se pokazale nevjerojatno dobrima.


Kako da povećam raspon pažnje kod djeteta?


Prema nedavnom istraživanju koje su proveli pedagozi, postoji nekoliko načina da povećate raspon pažnje vašeg djeteta. Mnogi od ovih načina mogu zvučati toliko očigledno da ih ponekad mi kao roditelji zaboravimo primijeniti u praksi. S obzirom na to, povećanje raspona pažnje vašeg djeteta može biti vrlo jednostavno, čak i lakše nego što ste mislili.


Podstaknite prirodnu pažnju. Navedite im razloge!


Glavna stvar koju morate učiniti je dati djeci razlog da obrate pažnju, nemojte pretpostavljati da će razumjeti zašto to moraju učiniti i ne očekujte od njih da od samog početka shvate zašto je pažnja tako bitna. Razgovarajte sa svojom djecom, razumite ih, shvatite njihovu motivaciju, interese i ciljeve te im na kreativan i angažiran način objasnite zašto moraju obraćati pažnju duže vremena nego inače. Kad djeca razumiju i slažu se s razlozima koji stoje iza vaših brojnih zahtjeva, njihov odgovor postaje bolji i pozitivniji. Pokušat ću!


Prilagođavanje i prilagodba zadataka.


Još jedna stvar koju možete učiniti je prilagoditi zadatak. Ponekad, kao što smo već spomenuli, razbijanje velikog i dugog zadatka na nekoliko manjih olakšava vašoj djeci. Također, uzmite u obzir vlastite potrebe i ličnost vašeg djeteta, njihov raspon pažnje mogao bi se razvijati različitim tempom, ovisno o ličnim sposobnostima ili pozadini. Vi poznajete svoju djecu! Znate prilagoditi zadatke kako bi im bili privlačniji i uzbudljiviji ... i kao što smo već rekli, to je glavni tajni sastojak ove formule: ako vaša djeca vole ono što trenutno rade, obraćat će pažnju duže vrijeme.





Gejmificirani elementi.


Elementi gejmificiranog učenja uvijek mogu pomoći. Baš kao u mnogim situacijama vašeg roditeljskog života, učinite razvoj njihovih sposobnosti koncentracije igrom koja će pomoći vašem djetetu. Uključite elemente iz gejmificiranih teorija učenja, stvorite opušten prostor u kojem se mogu izraziti, razmotrite greške koje će se pojaviti kao jednostavna iskustva učenja i omogućiti im da odaberu određeni put u širokoj slici. Osjećaj da imaju kontrolu nad odlučivanjem o putu kojim će ići, potaknut će ih da budu koncentrisani.


Distrakcije su zabranjene.


Nema Instagrama ili TikToka, ometanja bilo koje vrste nisu dozvoljena. Djeca mogu vježbati da se odupiru distrakcijama te ih jednostavno ignorišu i ostanu u zoni. Kao roditelj, možete pripremiti okruženje da se to dogodi na prirodniji način. Budite pažljivi! "Bez ometanja" ne znači da prostor mora biti dosadan i bezbojan, već umjesto toga prostor koji neprestano poziva vašu djecu da uče više i bolje, bez gubitka fokusa. Znamo, zvuči kao da je to teško učiniti, ali kad to zaista uradite ... to i nije neki veliki izazov (barem za roditelje).


Savjeti za roditelje, kako pomoći djeci da povećaju raspon pažnje?


Postoji mnogo praktičnih načina na koje možete povećati koncentraciju djeteta. Neki od ovih načina mogli bi vas iznenaditi, jer o njima možda nikada niste razmišljali kao o obrazovnim alatima. Molimo vas da otvorite um i dopustite sebi da se iznenadite.


Kao majka ili otac, uvijek želimo najbolje za svoju djecu i uvijek tražimo nove alate kako bismo ih potaknuli na drugačije razmišljanje. Kada radite na rasponu pažnje vašeg djeteta, postoje stvari koje najvjerojatnije imate kod kuće koje vama (i njima) mogu pomoći u jačanju vještina koncentracije.



VIDEO IGRICE


Da, čak i ako brinete o vremenu provedenom ispred ekrana vaše djece, video igre im definitivno mogu pomoći da povećaju raspon pažnje i fokus. Ako vaša djeca mogu provesti sate igrajući Fortnite (ili bilo koju drugu video igru), to je odličan znak! To znači da se zaista mogu fokusirati na isti način pri razvoju vlastite aplikacije, istraživanju nečega za školu ili radu na projektu. Igranje video igara neće samo pomoći vašem djetetu sa vještinama koncentracije, već mu čak može dati i sposobnosti koje su potrebne svakom vođi. Kako ih možemo natjerati da se fokusiraju na isti nivo kada govore o nečemu što im nije tako kul ili zanimljivo? Pa, kao što smo već rekli, prilagodite zadatak, pripremite okruženje i učinite ga zanimljivim. Vjerujte, izvodljivo je!






LEGO


Vjerovali ili ne LEGO vam može pomoći. Izrada uzbudljivih stvari s nevjerojatnim LEGO komadima dokazala se kao pomoć djeci u povećanju pozornosti, kreativnosti i vještinama koncentracije. I ide još dalje! LEGO nisu samo sićušni komadi na koje su svi roditelji nagazili u nedjelju ujutro, vaša djeca mogu naučiti programirati svoje virtualne robote koristeći online model LEGO Mindstorms EV3. Vaše će se dijete koncentrirati dok uči programirati robote ili graditi strukture koje oduzimaju dah.





Igra koncentracije kod kuće.


Za ovo vam ne trebaju nikakve društvene igre. Samo izmislite neke lude zadatke i napravite porodično takmičenje. Pobjeđuje onaj koji izvrši zadatak u najkraćem vremenu. Sada, zadatak ne mora biti nešto što je lako učiniti. Zadatak mora biti težak i mora zahtijevati najmanje sat vremena od svih takmičara da bi bili potpuno završeni. Kad ste u okruženju natjecanja, vaša će djeca osjetiti potrebu da se usredotoče kako bi postigli zadatak i pobijedili u igri ... i naravno, izvođenje ovakvih igara tjedno ili mjesečno kod kuće definitivno će pojačati koncentraciju vaše djece vještine.


Kao što smo već spomenuli, društvene igre, zagonetke i druge stvari također mogu pomoći. Dobra vijest je da će njihove vještine koncentracije povećati i njihove rezultate u školi, a ne samo više kod kuće. Uspjeh je pred vratima, pa počnite primjenjivati ​​neke od stvari koje smo ovdje predložili ako zaista želite pomoći svom djetetu.



Programiranje može pomoći. Poklonite svojoj djeci dar programiranja!


Učenje programiranja pomoći će vašoj djeci da steknu nekoliko vještina 21. stoljeća, ojačaju svoju kreativnost, rade na sposobnostima timskog rada, razviju kritičko i analitičko razmišljanje, a osim svega ovoga, povećavaju raspon pažnje i prenose vještine koncentracije na sljedeći nivo.


Kad smo govorili o sigurnom, ohrabrujućem i zabavnom okruženju za učenje bili

smo ozbiljni. Digital School kroz dva modela nastave, Online i Učionica, osigurava ambijent koji drži koncentraciju učenika.


O našim programima možete više pročitati ovdje.




bottom of page