Kako roditelji mogu pomoći u školovanju djece tokom pandemije

Updated: Jun 16

Milioni roditelja i staratelja koji su navikli da djecu šalju u školu sada su suočeni sa situacijom da su prinuđeni na samoizolaciju i ograničeno kretanje. To znači da su sada suočeni sa zadatkom da im pomognu u školovanju kod kuće.

Prijelaz može biti zastrašujući jer je tako nepoznat. CNN je razgovarao s nekoliko roditelja, nastavnika i stručnjaka za kućno obrazovanje o tome kako najbolje iskoristiti školovanje u kući za svoju porodicu.Imajte na umu da kućno obrazovanje nije škola


Najvažnije je imati na umu da privremeno školovanje od kuće jednostavno nije isto što i „redovna“ škola.

Djeca naviknuta na školsko okruženje neće biti toliko fokusirana. Lekcije neće biti tako profesionalne kao one na koje su navikli u redovnoj školi. Upute nadležnih organa preporučuju i zabranjuju direktan kontakt sa drugim ljudima, što predstavlja dodatnu poteškoću.


Kimberly Fox, zaposlena u projektu Univerziteta Columbia, kaže je da je važno da roditelji utiču na ubjeđenja djece u potrebi za prihvatanjem nove realnosti i formata školovanja.  “Ne moramo biti u školi”, ističe Fox. “U ovim okolnostima nećemo u potpunosti zamijeniti sve aktivnosti koje se događaju u školi. Ali možemo učiniti nekoliko stvari kako bi se djeca osjećala sigurnije i stvoriti osjećaj maksimalno iskorištenog vremena na kreativan način. “


Neka vaša djeca donesu neke odluke


Nekoliko škola i školskih okruga je uspostavilo mrežne platforme za učenje ili dalo učenicima setove domaćih zadataka koje treba da završe. Iako su ovi zadaci obavezni, roditelji bi trebali svojoj djeci da asistiraju u savladavanju zadatog gradiva.