top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Kako roditelji mogu pomoći u školovanju djece tokom pandemije

Updated: Aug 11, 2022

Milioni roditelja i staratelja koji su navikli da djecu šalju u školu sada su suočeni sa situacijom da su prinuđeni na samoizolaciju i ograničeno kretanje. To znači da su sada suočeni sa zadatkom da im pomognu u školovanju kod kuće.

Prijelaz može biti zastrašujući jer je tako nepoznat. CNN je razgovarao s nekoliko roditelja, nastavnika i stručnjaka za kućno obrazovanje o tome kako najbolje iskoristiti školovanje u kući za svoju porodicu.



Imajte na umu da kućno obrazovanje nije škola


Najvažnije je imati na umu da privremeno školovanje od kuće jednostavno nije isto što i „redovna“ škola.

Djeca naviknuta na školsko okruženje neće biti toliko fokusirana. Lekcije neće biti tako profesionalne kao one na koje su navikli u redovnoj školi. Upute nadležnih organa preporučuju i zabranjuju direktan kontakt sa drugim ljudima, što predstavlja dodatnu poteškoću.


Kimberly Fox, zaposlena u projektu Univerziteta Columbia, kaže je da je važno da roditelji utiču na ubjeđenja djece u potrebi za prihvatanjem nove realnosti i formata školovanja.  “Ne moramo biti u školi”, ističe Fox. “U ovim okolnostima nećemo u potpunosti zamijeniti sve aktivnosti koje se događaju u školi. Ali možemo učiniti nekoliko stvari kako bi se djeca osjećala sigurnije i stvoriti osjećaj maksimalno iskorištenog vremena na kreativan način. “


Neka vaša djeca donesu neke odluke


Nekoliko škola i školskih okruga je uspostavilo mrežne platforme za učenje ili dalo učenicima setove domaćih zadataka koje treba da završe. Iako su ovi zadaci obavezni, roditelji bi trebali svojoj djeci da asistiraju u savladavanju zadatog gradiva.

Jamie Heston, član odbora udruženja školskih domova u Kaliforniji, ističe da je najbolji način da to učinite tako da vaša djeca naprave spisak stvari koje žele raditi i naučiti. Odatle je, ističe, mogućnosti uključivanja porodice svela na minimum. “Postoji puno načina na koje se možete zabaviti i postati edukativni, i to ne samo sjedeći za stolom s otvorenom knjigom”, istakao je Heston.

Neke ideje uključuju matematiku i hemiju uz pečenje peciva, biologiju i geografiju kroz baštovanstvo ili učenje o svemiru putem mobilne aplikacije.


Napravite raspored


Kada vi i vaša djeca utvrdite predmete koje će učiti, napravite raspored i istaknite ga na mjestu na kojem ga mogu vidjeti svi u porodici.

Većina djece radi po rasporedu u učionicama, tako da ponovno stvaranje sličnog kod kuće može olakšati prijelaz. Međutim, Jen Reyneri, koja je udomila dva sina, u dobi od 16 do 12 godina, rekla je da bi svaka porodica trebala prihvatiti priliku da stvori ritam života koji im odgovara.

“Uključite sitnice, porodične večere ili doručke i porodične projekte u svoje nove porodične rutine”, rekao je Reyneri, koji vodi blog i suvlasnik je talijanskog restorana u Hobe Soundu na Floridi. “Budući da je ovo tako jedinstvena situacija, također je u redu da svi kasnije malo odspavaju.”.


Činjenica je da djeca imaju različite potrebe


Shvatanje da djeca imaju različite potrebe koje je potrebno zadovoljiti može se zakomplicirati u porodicama s nekoliko djece.

Monica Smith, koja živi u Healdsburgu u Kaliforniji, ima blizance koji imaju 7 godina i rekla je da je jednom dijagnosticiran ADHD. Rekla je da je njen okrug sačinio individualni plan školovanja za ovo dijete i priznala je da se zabrinjava kako će moći ispuniti njegove posebne potrebe, a istovremeno je tu drugo dijete.

“Bez pomoći školskih resursa, zabrinuta sam kako najbolje udovoljiti njegovim potrebama i održati ga uključenim”, rekla je o svom djetetu sa posebnim potrebama. “Također moram biti svjesna onoga što treba njegovom bratu blizancu i osigurati da se ne osjeća” zapostavljenim “samo zato što ima sposobnost da radi samostalno.”

“Niko ne poznaje vašu djecu bolje od vas”, rekao je J. Allen Weston, izvršni direktor Nacionalne asocijacije za škole u Denveru. “U redu je odvojiti vrijeme da svakom od njih posvetite onoliko pažnje koliko im je potrebno.”


Uključite odmore


U uobičajenom školskom okruženju, djeci je dozvoljeno da odlaze na odmor ili u toku dana na otvorenom. Kućno obrazovanje ne bi trebalo da bude drugačije. Predvidite vrijeme za kratke i duže odmore. U koliko ste u kući sa baštom ili imate balkon u stanu omogućite djeci da izađu na zrak uz nadzor kako bi se pridržavalli uputstava o socijalnoj distanci.

Dr. Jessie Voigts, osnivač Wandering Educators-a, globalne zajednice odgajatelja koji dijele svoja iskustva, rekao je da nije važno je li ovo vrijeme strukturirano ili ne, sve dok djeca izlaze napolje. “Koje nove biljke rastu? Koje bube možete pronaći pod raspadajućim trupcima? Prebrojite prstenove na oborenom drveću. Pogledajte kako se sunce kreće nebom. Postoji toliko načina da se naučite.”


Prekid je tvoj prijatelj


Prekid ili vrijeme da djeca rade na stvarima tiho i nezavisno jednako je važno kao i vrijeme aktivnosti vani.

Hannah Gauri Ma, domaćica i blogerica koja trenutno živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je da ovaj prostor omogućuje neovisno istraživanje, ali također može pomoći u smanjenju stresa. “Djeca će drugačije reagirati na roditelja kao” učitelja “i pokušavati će postupati na način kako to ne rade u školi,” rekla je Ma, koja vodi popularnu web stranicu Loving Earth Parenting. “Prihvatite činjenicu da će djeca ispoljavati dosta napetosti oko svih tih naglih i često stresnih promjena u svojim rutinama i životima.”


Koristite umjetnost i vještine


Umjetnost je važan dio obrazovanja, a školovanje u kući pruža roditeljima priliku da se bave kreativnim vještinama.

Amanda Kingloff, osnivačica Projectkid.com, web stranice sa savjetima za izradu, predložila je kreativnost s materijalima za različite umjetničke projekte svake sedmice. Konkretno, Kingloff je savjetovao ponovnu upotrebu gumenih podmetača, dugmadi, uzoraka od tkanine i vrpci, kao i korištene tegle, plastične boce i kartonske cijevi od toaletnih papira kako bi činili osnovu za recikliranu umjetnost.

“Verovatno ionako imate stvari oko kuće”, rekao je Kingloff. “Mnogi od tih materijala omogućavaju djeci da stvaraju trodimenzionalno bez potrebe da u izradi koriste glinu ili plastelin.”


Vaš Digital School Tim!


Tekst preuzet i prilagođen sa CNN Wire 


Recent Posts

See All
bottom of page