Search

Kako objasniti djeci značenje algoritma

Riječ algoritam može zvučati krajnje irelevantno za djecu, ali istina je da su oni svugdje oko njih, bilo u tehnologiji ili u svakodnevnim odlukama. Algoritmi su fascinantni.
Šta je ALGORITAM?


Algoritam je precizan postepeni (“korak po korak”) skup instrukcija ili formula kojima se rješava problem ili dovršava zadatak. U računarstvu, programeri pišu algoritme kako bi kompjutere naučili da izvršavaju i da završe zadatke.


Ako razmišljamo o algoritmu na najopštiji mogući način (ne samo u vezi sa računarom), oni su svugdje. Recept u kuhinji je algoritam, metoda koju koristite za rješavanje malih ili velikih problema je algoritam, način na koji slažete košulju ili čarape je algoritam. Čak se i vaša jutarnja rutina može smatrati algoritmom!


Mala šala ili stvarnost kako izgleda dječija jutarnja rutina u nastavku:


Djeca mogu zapisivati vlastiti algoritam


Ohrabrite dijete da napiše svoj jutarnji algoritam ili algoritam za pranje zuba. Upoznajući sebe oni će upoznati kompjuterske koncepte kao što su ponavljanje (četkanje zuba na prednjoj desnoj strani pet puta), redoslijed (mokra četka, zubna pasta) ili uslovna logika (ako je posuda prazna, prestanite jesti). 


Tražite od djeteta da bude što specifičnije u davanju instrukcija. Kompjuteri ne razumiju i ne poznaju naše ciljeve, tako da program ne znai da prvo mora uzeti posudu iz ormarića ako želi da sipa mlijeko u nju. Bez nje, mlijeko će se prosuti na zemlju.


Prednosti algoritmičkog razmišljanja


Algoritamsko razmišljanje ili sposobnost da se definišu jasni koraci za rješavanje problema je važno u matematici ili nauci. Djeca stalno i nesvjesno koriste algoritme, posebno u matematici. Algoritamsko razmišljanje omogućava djeci da rješavaju probleme i osmišljavaju rješenja u cilju postepenog procesa.


Djeca mogu poboljšati svoje algoritamsko razmišljanje učešćem Hour of Code, u organizaciji naše Digital School BiH. U kodiranju će se susresti sa sekvencama, ponavljanjem, uslovnom logikom, rješavanjem problema … Algoritamsko razmišljanje se može kontinuirano poboljšavati i kroz kreativne projekte koji promoviraju sve vještine.


Vaš Digital School Tim!

23 views0 comments

00387-61-92-92-90

©2023 by Digital School B&H. Proudly created in cooperation with

Digital School Global