top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Šta zapravo programeri rade?

Updated: Aug 11, 2022

U zadnje vrijeme kada upoznate nekoga i pitate čime se bavi, često čujete odgovor "Ja sam Programer", ali šta zapravo programeri rade?


Kompjuterski programer kreira kod za softverske aplikacije i operativne sisteme. Nakon što developer dizajnira računarski program, programer napiše kod, koji taj dizajn pretvara u skup uputa koje računalo može slijediti. Nakon toga testiraju program kako bi pronašli greške, a zatim ga ispravljaju sve dok ne bude bez grešaka. Programer nastavlja provjeravati programe koji se koriste, ažurirajući i prilagođavajući ih po potrebi.


Prvi koraci u računarskom programiranju


Kompjuterski programeri su vrlo traženi. Vlada oskudica jer je otvorenih pozicija za programere mnogo više nego samih programera. Iz tog razloga vam možda neće trebati diploma iz računarstva ili bilo koja diploma da biste započeli posao računarskog programiranja. Ali, svejedno ćete morati naučiti kako programirati i izgraditi neko iskustvo dovršavanjem raznih projekata. Naravno, šanse za posao računalnog programera bit će veće ako steknete diplomu iz računarstva, matematike ili informacionih sistema. Budući da je iskustvo jednako vrijedno kao diploma u ovoj oblasti, trebali biste odraditi praksu dok ste u školi. Jednom kada radite na terenu, morat ćete redovno ažurirati svoje vještine učenjem novih programskih jezika. Certifikati na različitim programskim jezicima takođe mogu biti korisni.



Ovdje u Digital School obrađujemo širok spektar oblasti koje će vam pomoći da izgradite čvrste temelje za digitalnu budućnost, bez obzira na to koji tip posla u programiranju vas zanima! Više informacija o našim programima možete pronaći ovdje.


Vještine potrebne za uspjeh


Pored tehničkih vještina stečenih formalnim treningom i iskustvom, sljedeće vještine pomoći će vam da postignete uspjeh na ovom polju:


Čitanje sa razumijevanjem: Morate shvatiti šta sve podrazumijeva jedna pismena uputa ili tiket.


Vještine rješavanja problema: Programeri moraju biti sposobni da identifikuju probleme koji nisu očiti, i reaguju na vrijeme.


Kritičko razmišljanje: Kada rješavate probleme i donosite odluke, trebali biste znati kako izvagati sve svoje mogućnosti kako biste mogli odabrati najbolju. Morate pronaći optimalni ili kritični put koji daje najbolje rezultate u najkraćem roku.


Aktivno slušanje: Ova sposobnost vam je potrebna kako bi razumijeli upute članova vašeg tima u dinamičnom okruženju.


Pažnja na detalje: Morate biti u mogućnosti pronaći i uočiti i najmanje greške u kodu i ispraviti ih.








Čime se bavi programer?


Naravno, računalni programer piše kod, ali posao programiranja je više od samog pisanja koda. Evo nekih drugih zadataka koje bi programer mogao svakodnevno obavljati:


Planiranje razvojnih projekata: Sjajan projekat započinje sjajnim planom. Programeri provode mnogo svog vremena u ovoj fazi planirajući svaki korak.


Testiranje koda: Većina preduzeća automatski testira kod kao dio procesa kodiranja. Programeri pišu jedinične testove, integracijske testove i druge vrste testova koji se pokreću automatski kako bi osigurali da kod radi kako se očekuje.


Pregled koda koji su pisali ostali programeri: Dio posla programera je pregled koda koji pišu njihovi vršnjaci i predlaganje poboljšanja ako je potrebno.


Ispravljanje grešaka: Softver će imati greške i bugove i to je neminovno. Veliki dio posla programera je rješavanje grešaka i pronalazak rješenja za njih.


Procesi skriptiranja implementacije: Softver mora doći od mjesta na kojem se razvija do mjesta gdje će se koristiti, bilo da je riječ o web serveru, trgovini mobilnih aplikacija ili korporativnom centru podataka na licu mjesta. Programeri pišu skripte za izradu softvera, pakiraju ga, a zatim ga raspoređuju tamo gdje će biti objavljen.


Poslovi u programiranju.


Iako računarski programeri svakodnevno rade iste opće stvari, u programiranju postoji širok spektar specijaliziranih uloga, a svaka specijalizacija je jedinstvena.


Ovo su neki od najtraženijih IT poslova u 2021. Godini:





227 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page