top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Koliko vremena za ekranom je previše za djecu?

Updated: Aug 11, 2022

Svi smo čuli, a pogotovo roditelji da je vrijeme ispred ekrana loše za djecu. Shvatamo da ste zabrinuti oko toga posebno u ovom digitalnom svijetu. Koliko je vremena za ekranom dobro za njih? U kom trenutku ih ograničiti? Danas kada se djeca igraju i gledaju videozapise dok koriste računar za školske zadatke, može biti izazov znati gdje podvući crtu.



Nema lakih odgovora, ali postoje smjernice


Kratak odgovor kada je u pitanju vrijeme upotrebe je: zavisi.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nudi smjernice za vrijeme provedeno ispred ekrana za malu djecu, ne postoje jedinstvene preporuke za vrijeme provedeno ispred ekrana za stariju djecu i tinejdžere. Porodice imaju različite živote, a djeca različite potrebe kada je u pitanju vrijeme ispred ekrana. Neka djeca dobro podnose vrijeme za ekranom, dok se druga umore od Zooma. Bitno je da se porodice potrude oko izgradnje zdravih navika, da imaju vrijeme za porodicu, vrijeme bez ekrana odvojeno za igru na otvorenom i dovoljno vremena za san.



Medijska dijeta je poput dijetalne ishrane


Možda bi vam pomoglo razmišljati o vremenu ispred ekrana u smislu hrane. Svaki roditelj zna da iako nije dobro da dijete stalno jede, djeca moraju redovito jesti. Također bi trebali jesti hranu koja je zdrava za njih. Malo nezdrave hrane je u redu, ali većinu prehrane treba činiti hrana koja je dobra za njih, poput povrća, voća, žitarica i proteina (ovdje možete saznati koje namirnice bi trebale biti dio ishrane svakog programera).

Isto je i za vrijeme korištenja ekrana. Obrazovni programi poput časova, obrazovnih televizijskih emisija ili škole na daljinu su poput povrća. Takva je i interakcija sa porodicom i prijateljima, koja je djeci potrebna, posebno ako žive daleko od svojih voljenih ili su izolovani od njih iz drugih razloga.


Zabava je poput brze hrane. Crtani filmovi, video igre i vrijeme provedeno na TikToku su poput slatkiša, nije loša stvar zabaviti se u dječjoj medijskoj ishrani, ali djeca definitivno ne bi trebala imati neograničen pristup ovakvoj vrsti vremena za ekranom. Ne biste im dopustili da neograničeno jedu slatkiše, pa, naravno, ne bi im trebali ni dopustiti neograničen broj YouTube videozapisa.


Trik je osigurati da djeca imaju dovoljno produktivnog i pozitivnog vremena ispred ekrana koje im pomaže da se povežu s drugima i povećaju njihove vještine, te malo zabave.



Kako Digital School može pomoći?


Na našim satovima djeca uče kodirati, stvarati igre i aplikacije te vlastite web stranice. Učimo ih svim vještinama koje im pomažu da postanu kreatori digitalnog sadržaja, a ne samo digitalni konzumenti.


Naše časove, uživo i online, izvode stručni instruktori koji potiču djecu da kritički razmišljaju, da izraze svoju maštu te da stvaraju projekte koji ih izazivaju. Praktikujemo gejmificiranu metodologiju nastave, u prevodu, učimo na najbolji mogući način: Kroz igru! Grupe su ograničene na mali broj djece kako bi se instruktori mogli posvetiti svakom djetetu ponaosob.


Što se tiče vremena za ekranom, djecu hranimo njihovim povrćem, i to im se sviđa. Prijavite se na besplatni čas već danas i učinite da vrijeme koje vaša djeca provode za ekranom postane produktivno.


26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page