Kako pomoći djeci da postanu odgovorni digitalni građani?

Kada djeci poklanjamo prvi pametni telefon, mi zapravo otvaramo jedno ogromno poglavlje u njihovom odgoju. Otvorili smo im vrata za digitalni svijet i osigurali njihovu prisutnost na internetu. Sada je potrebno da ih naučimo da budu odgovorni digitalni građani. Mnoga pitanja se javljaju od trenutka kada im damo telefon u ruke. Hoće li se naša djeca previše vezati za svoje uređaje? Hoće li ih koristiti odgovorno? Ili ignorantno? S kim će komunicirati i na koji način?

Izvršni predsjednik The Commons Project-a Jennifer Zhu Scott koja se našla na Forbes-ovoj listi “Top 50 Women in Tech” (2018), je napravila ugovor koji su njena djeca morala potpisati prije nego su dobili telefone.
Prije nekoliko godina, Jennifer Zhu Scott, tehnološka investitorica sa sjedištem u Hong Kongu, našla se u situaciji kada su ona i njen suprug odlučili pokloniti ​​svojim dvjema kćerima (10 i 11) pametne telefone. Ali za razliku od mnogih roditelja, ona je i više nego dovoljno znala o opasnostima s kojima će se suočiti njena djeca. Ona istražuje kako velike kompanije koriste lične podatke ljudi, a pritom radi na platformi koja korisnicima daje veću kontrolu.


U cilju da zaštiti svoju djecu od digitalnih opasnosti, Jennifer je sastavila jedan vrlo detaljan, a opet djeci razumljiv ugovor koji ih je zamolila da pročitaju i potpišu. Ugovor možete pogledati ovdje. Sastoji se od 15 tačaka koje pokrivaju sve od razumijevanja važnosti podataka koje plasiraju na internet do zabrane tipkanja dok se hoda ulicom. Ovaj dokument na tri stranice jasno pokazuje da pametni telefon nije samo igračka. „Mobitel je više od tehnologije. Ako se koristi pogrešno, to može biti oružje koje ugrožava vašu sigurnost ili buduću reputaciju ”, navodi se. "Uvijek si bila sjajno dijete i želimo biti sigurni da i dalje donosiš pametne odluke."Jennifer je nakon svake tačke natjerala svoju djecu da priznaju da su je pročitali i razumjeli. Morali su se složiti da podijele svoje lozinke s njom, da traže dozvolu prije nego što naprave nove račune na društvenim mrežama i da odgovore na sva pitanja o tome kako su koristili svoje telefone. Dio sporazuma je kurs o cyber sigurnosti. Na ovaj način ona uči djecu ono što mi odrasli tak