top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Kako pomoći djeci da postanu odgovorni digitalni građani?

Updated: Aug 11, 2022

Kada djeci poklanjamo prvi pametni telefon, mi zapravo otvaramo jedno ogromno poglavlje u njihovom odgoju. Otvorili smo im vrata za digitalni svijet i osigurali njihovu prisutnost na internetu. Sada je potrebno da ih naučimo da budu odgovorni digitalni građani. Mnoga pitanja se javljaju od trenutka kada im damo telefon u ruke. Hoće li se naša djeca previše vezati za svoje uređaje? Hoće li ih koristiti odgovorno? Ili ignorantno? S kim će komunicirati i na koji način?

Izvršni predsjednik The Commons Project-a Jennifer Zhu Scott koja se našla na Forbes-ovoj listi “Top 50 Women in Tech” (2018), je napravila ugovor koji su njena djeca morala potpisati prije nego su dobili telefone.




Prije nekoliko godina, Jennifer Zhu Scott, tehnološka investitorica sa sjedištem u Hong Kongu, našla se u situaciji kada su ona i njen suprug odlučili pokloniti ​​svojim dvjema kćerima (10 i 11) pametne telefone. Ali za razliku od mnogih roditelja, ona je i više nego dovoljno znala o opasnostima s kojima će se suočiti njena djeca. Ona istražuje kako velike kompanije koriste lične podatke ljudi, a pritom radi na platformi koja korisnicima daje veću kontrolu.


U cilju da zaštiti svoju djecu od digitalnih opasnosti, Jennifer je sastavila jedan vrlo detaljan, a opet djeci razumljiv ugovor koji ih je zamolila da pročitaju i potpišu. Ugovor možete pogledati ovdje. Sastoji se od 15 tačaka koje pokrivaju sve od razumijevanja važnosti podataka koje plasiraju na internet do zabrane tipkanja dok se hoda ulicom. Ovaj dokument na tri stranice jasno pokazuje da pametni telefon nije samo igračka. „Mobitel je više od tehnologije. Ako se koristi pogrešno, to može biti oružje koje ugrožava vašu sigurnost ili buduću reputaciju ”, navodi se. "Uvijek si bila sjajno dijete i želimo biti sigurni da i dalje donosiš pametne odluke."



Jennifer je nakon svake tačke natjerala svoju djecu da priznaju da su je pročitali i razumjeli. Morali su se složiti da podijele svoje lozinke s njom, da traže dozvolu prije nego što naprave nove račune na društvenim mrežama i da odgovore na sva pitanja o tome kako su koristili svoje telefone. Dio sporazuma je kurs o cyber sigurnosti. Na ovaj način ona uči djecu ono što mi odrasli tako često zaboravljamo, a to je da sve što postavimo na internet tamo ostaje zauvijek i koristi se na načine koje ne možemo ni zamisliti. Imajući to na umu, evo što ona misli da bi svako dijete trebalo znati prije nego što prvi put koristi pametni telefon.


Vaši su podaci dragocjena imovina - zato ih ne dajte olako. Tačka br. 13 u sporazumu glasi: „Shvaćam da će moji lični podaci biti najcjenjenija imovina kad odrastem. Razumijem da su mnoge besplatne aplikacije besplatne jer žele uzeti i prodati moje osobne podatke. Obećavam da ću se savjetovati sa roditeljima prije nego što preuzmem bilo kakvu aplikaciju. " Jennifer objašnjava: "Kad date svoje podatke, razmislite o tome šta dobijate nazad, ne samo korist, već i potencijalnu štetu." Besplatne aplikacije poput Facebooka, Tik-Toka i Googlea imaju svoju cijenu. Kompanije skeniraju vaše postove, e-poštu i pretrage kako bi vam vratile prilagođene oglase, sadržaj i rezultate pretraživanja.


Naš najdraži dio ugovora je tačka 6 koja glasi: „Nikada neću pretraživati ništa zbog čega bi me bilo sramota da me vidi baka.“ Jennifer je to smislila u pokušaju da na učinkovit način spriječi svoju djecu da previše prate svoju prirodnu znatiželju na Googleu i spotaknu se o neprikladan ili opasan sadržaj. Budući da nije mogla sve vrijeme nadgledati svoje kćeri, pokušala je smisliti virtualni način da im to objasni. Čini se da je njena taktika uspjela. Kako kaže Jennifer: "Moja kćerka, posebno moja mlađa kćerka, rekla je: O moj Bože, ovo mi je uvijek na pameti.”


Izvještava ideas.ted.com


Ne slažu se svi roditelji sa ovim tačkama u ugovoru, tako da možete iskoristiti template i ugovor prilagoditi svojoj djeci. Smatramo da je sam koncept zabavan i djeci daje osjećaj da ih smatramo ravnima sebi.


Ovdje u Digital School sigurnost djece nam je prioritet, zbog toga je edukacija o opasnostima na internetu i sigurnom surfanju sastavni dio našeg kurikuluma.

Od velike važnosti nam je naučiti djecu:

  • Šta smiju da objavljuju

  • Šta smiju da kliknu

  • Kako da zaštite svoje podatke

Roditelji koji se žele detaljnije informisati o cyber sigurnosti mogu to učiniti ovdje.

Vaš Digital School Tim!


30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page