top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Programiranje za djecu i početnike

Updated: Aug 11, 2022

Postoji mnogo razloga i prednosti zbog kojih bi programiranje trebalo biti visoko na listi vaših prioriteta. Posebno ako želite uspjeh u karijeri ili životu za sebe. Danas živimo u totalno drugačijem svijetu od onog prije svega desetak godina i trend digitalizacije nastavlja sve većom brzinom. Važno je napomenuti da pet najtraženijih zanimanja današnjice prije 10 godina nisu imala ni naziv! Zamislite sebe u narednih 10 godina. Gdje želite biti i koje su vam vještine potrebne? Sigurni smo da će programiranje biti jedan od izbora vaših prioriteta.




Postoji mnogo načina da naučite da programirate i svaki uključuje puno učenja i rada. Međutim, činjenica je da je proces značajno lakši ukoliko se sa učenjem programiranja počne veoma rano i uz adekvatan program prilagođen uzrastu. Veoma često imamo situacije da se nude kursevi i programi zasnovani samo na jednoj platformi ili programskom jeziku bez savladavanja osnovnih programskih koncepata i logike. Takav pristup ne daje željene rezultate i kod početnika se stvara uvjerenje da je programiranje previše zahtjevno te da ga mogu savladati samo gikovi što je  daleko od realnosti.


Motivi su različiti


Neko želi da započne programersku karijeru, dok je nekome programiranje samo koristan dodatak vještinama u drugoj oblasti. Ima i onih koji ga uče kako bi mogli da se upišu u srednju školu ili fakultet IT smjera, pokrenu vlastiti biznis, razviju igicu, mobilnu aplikaciju ili automatizuju neki dosadan posao.

Digital School osigurava da steknete osnovne i razvijete napredne vještine i resurse bez obzira koji je vaš cilj. Pored resursa koji vam mogu biti korisni, trudili smo se da za svaku od faza objasnimo i kakvo je stanje u BiH, šta poslodavci očekuju, kao i kakve poslove možete da nađete.

Kako koristiti ovaj vodić


Ovo nije tutorijal. Nećemo pričati o sintaksi u JavaScriptu, kako da napravite petlju u programskom jeziku, niti kako se diferenciraju pokazivači u C-u.

Umjesto toga, pokazati ćemo vam zašto su određene stvari važne, kako da ih naučite i po kojem redosljedu, kako da izvučete najviše iz resursa koje korisitite, kako da postavite ciljeve i očekivanja, kako da primjenite stečeno znanje i kako da pronađete posao, ukoliko je to vaš cilj.

Kada budete razumjeli zašto su određene stvari bitne i na koji način se uklapaju u širu sliku, biti će vam lakše i da ih naučite i zapamtite. Za ovaj pristup smo se odlučili jer na internetu već postoje sadržaji koji odgovaraju na sva vaša pitanja.


Sve je već obrađeno i objašnjeno, na šta ukazuje i broj ljudi koji su prije vas naučili programiranje “preko interneta”. Mi ćemo pokušati da vam pomognemo da kroz posebno prilagođen program vašem uzrastu taj proces bude organizovaniji, linearniji, i manje haotičan.


Ovaj vodič pruža osnovne informacije početnicima u programiranju, pa planiramo da ga vremenom dopunjujemo i obogaćujemo novim sadržajem, djelom prema svojoj procijeni, djelom na osnovu promjena u svijetu programiranja te povratnih informacija od polaznika Digital School i predhodnih polaznika koji su već stekli iskustva po završetku našeg programa. Koncipiran je kao serija tekstova, a ostalim tekstovima možete da pristupite putem naše BLOG stranice na digitalschool.ba.


Ukoliko želite da doprinesete ovom projektu tako što ćete napisati nešto na temu koja vam je bliska, kontaktirajte nas putem e-maila: info@digitalschool.ba.


Ukoliko vam ovaj vodič služi kao izvor materijala za učenje, recite nam šta biste željeli da vidite ovdje — koju temu, oblast, knjigu, resurs. Ova stranica je napravljena zbog vas, tako da nam se slobodno možete obratiti putem istog e-maila.


Staze učenja


1. Napredni kurs 12 do 15

  • MIT App Inventor

  • JS-HTML-CSS

  • WordPress



2. Napredni kurs 16 do 18

  • Android Dev

  • JS-HTML-CSS Advanced

  • JavaScript Advanced

  • WordPress Advanced


Na koji način učiti programiranje?


Postoje neke stvari kojih bi trebalo da budete svjesni prije nego što se upišete na jedan od Digital School kurseva.

Programiranje zahtijeva ulaganje dosta  vremena i truda zavisno od uzrasta. Učenje programiranja se ne razlikuje od učenja bilo kog drugog stranog jezika. Što se ranije počne sa učenjem više jezika i korištenja u praksi to su rezultati bolji.


Pored činjenice da je sa učenjem programiranja potrebno početi što ranije uz savladavanje osnovnih koncepata, potrebni su disciplina i konzistentnost. Upravo to je ono što sprečava mnoge da nauče programiranje do nivoa na kojem bi sami mogli da naprave nešto korisno.

Iako zahtijeva dosta ulaganja, programiranje može itekako da vam se isplati na razne načine — od zadovoljstva kada napravite nešto što radi, do jednog od bolje plaćenih zanimanja u BIH i svijetu.


Neophodna oprema


Kada je u pitanju učenje programiranja, od opreme vam nije potrebno ništa spektakularno. Bilo koji funkcionalan računar i internet konekcija trebalo bi da budu dovoljni za većinu neophodnog učenja i rada.

Za neke od oblasti u koliko se odlučite na ONLINE LIVE CLASS programe biti će vam potreban računar boljih performansi ili neka dodatna oprema. Ukoliko je za neku od staza učenja koje smo predložili potrebna neka dodatna oprema ili softver, svakako ćemo vam to naglasiti u dijelu stranice posvećenom toj obasti. Sa druge strane, svi oni koji se odluče na standardni model kurseva u učionici Digital School ne trebaju bilo kakvu opremu imajući u vidu da raspolažemo na lokacijama sa svim potrebnim resursima.

Kao što smo prethodno naglasili za početak programiranja, početnicima su sasvim dovoljni, računar i internet konekcija.


Engleski jezik


Jednostavno, kao što je latinski univerzalni jezik medicine, engleski je univerzalni jezik tehnologije, i ne biste se usudili da budete ljekar, a da ne znate latinski. Ako želite da naučite programiranje bez znanja engleskog jezika, želim vam mnogo sreće,trebati će vam. Ukoliko vam engleski nije jača strana, ne brinite. Postoji veliki broj aplikacija i kurseva pomoću kojih možete da ga naučite. Također, samim izlaganjem velikoj količini sadržaja na engleskom unaprijediti ćete svoje znanje tog jezika. Također bitno je napomenuti da za Osnove programiranja nije potrebno znanje engleskog jezika obzirom da platforme na kojim radimo imaju mogućnost odabira jezika na kojem želimo raditi. Ali, kako ovo nije stranica “engleski za početnike”, na internetu možete naći niz sajtova i aplikacija koji vam mogu pomoći u učenju engleskog jezika.


Vrijeme


Da biste naučili da programirate, morati ćete da odvojite dosta vremena. Ovo može biti nezgodno ukoliko idete u školu, imate posao ili studirate, ali trebaju vam barem dva sata dnevno koja ste odvojili samo za učenje. U zavisnosti od vašeg cilja, može vam trebati od nekoliko mjeseci do dvije godine da se u potpunosti osposobite za oblast koja vas interesuje. Digital School Napredni kursevi u trajanju od dvije godine opisani u stazama učenja mogu osigurati da u navedenom periodu dostignete postavljene ciljeve i steknete zvanje Junior Programmer.


Cilj


Kada ulazite u jedan dug i izazovan proces kao što je učenje programiranja, važno je da imate jasnu sliku o željenom ishodu.


Ako ne postavite ciljeve, nikada nećete moći ni da ih ostvarite.

Možda je vaš cilj da nađete programerski posao ili da napravite neku aplikaciju za koju mislite da bi bila hit da postoji. Ne znam, ali bi vi trebalo da znate!


Zašto je važno da što ranije postavite ciljeve?

Zato što će vam oni pomoći da donosite odluke o tome u šta da investirate vrijeme. Što se prije odlučite, na primjer, da ćete se baviti pravljenjem igara za mobilne platforme, ranije možete da se koncentrišete na stvari koje su važne za ostvarenje tog cilja i prestanete da trošite vrijeme na nerelevantne aktivnosti.


Vaš Digital School Tim!


Recent Posts

See All
bottom of page