top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Zašto je blok programiranje najbolji prvi korak za mlade programere?

Updated: Aug 11, 2022

Tokom godina, znanje programiranja ili, barem poznavanje samih osnova računarskog programiranja postalo je osnovna vještina za kandidate koji žele da se pridruže radnoj snazi. Čak i poslovi koji su izvan domena računarstva pogoduju kandidatima sa poznavanjem programiranja, jednostavno zbog vještina koje vam programiranje pomaže u razvoju.

S obzirom na to koliko su računari rasprostranjeni u gotovo svim aspektima društva, nije ni čudo što čak i djeca od malih nogu uče kako kodirati.


No, ne može se poreći da je kodiranje prilično komplicirano. Temeljeno je na tekstu, i tjera programera da razmišlja poput računara. Dakle, ako se čak i odrasli bore da shvate većinu koncepata kodiranja, šta je sa djecom?


Upravo ta borba je ono što je podstaklo MIT na stvaranje vizuelnog blok kodiranja, i od tada se smatra revolucionarnim izumom za učenje računarskog programiranja za djecu i odrasle.



Šta je blok kodiranje?




Blok kod se općenito definira kao element u softverskom programiranju koji se koristi za pretvaranje tekstualnog softverskog koda u vizualni format bloka kako bi se smanjile moguće greške.


Ovaj pristup omogućuje korisnicima da prevuku i otpuštaju vizualne blokovske prikaze tekstualnog koda (funkcije, varijable, zvukove i drugo) u uređivač koda, dopuštajući korisniku stvaranje igara, aplikacija i drugih programa.



Blok kodiranje za djecu


Blok kodiranje je znatno olakšalo proces programiranja posebno za djecu i početnike. Budući da su dijelovi koda grupirani zajedno, lakše je pronaći probleme i riješiti ih kodiranjem zasnovanim na tekstu.



Na sličan način, blok kodiranje za djecu koristi drag-and-drop pristup gdje su grupe kodova odnosno blokovi već pripremljeni sa strane. Sve što programer treba učiniti je odabrati blok koji želi, prevući ga u polje za unos i ispustiti ga. Nakon što je ispušten, koder može odabrati drugu grupu koda (ili čak istu) i ponoviti postupak, povlačeći i ispuštajući sve potrebne komade dok ne napravi potpuni niz koji zadovoljava njegov cilj.


U kontekstu kodiranja za djecu, blok kodiranje ili blok programiranje je „početna aktivnost“ koja omogućava djeci da steknu temeljno razumijevanje funkcioniranja kodiranja. Takođe ih, upotrebom vizuelnih znakova, upoznaje sa vrstom logičkog razmišljanja potrebnog u programiranju, a ne čistog teksta.


Dajući djeci unaprijed generirane komade instrukcija u vidu blokova, koje oni jednostavno mogu sastaviti, uklanjate rizik od frustrirajuće sintakse i grešaka zasnovanih na pisanju, grešaka koje bi potencijalno mogle osujetiti programera početnika. Rad s blokovima olakšava djeci da se samo usredotoče na elemente kao što su slijed, situacija, rješavanje problema i izgradnja ciljeva.





Želite znati kako Digital School svojim učenicima olakšava programiranje? Ovdje pročitajte više o našim programima prilagođenim djeci.


Prednosti programiranja u blokovima



Niska ulazna barijera


Ovaj drag-and-drop pristup kodiranju omogućuje da to doslovno može učiniti svako. Nema potrebe ništa pamtiti (poput funkcija ili strukture rečenice) ili upisivati ​​bilo što. Postavljanje je minimalno i ne zahtijeva nikakvu pripremu. Učenicima je dovoljno jednostavno da ga razumiju uz minimalne upute.



Fokusira se na programske koncepte


Umjesto isticanja odgovarajuće sintakse i redoslijeda, blok kodiranje omogućava djeci (i početnicima) da se usredotoče na osnovne koncepte programiranja: operatore, upravljačke strukture, naredbe, petlje, uvjete itd.



Potiče eksperimentiranje


Dobri programeri mogu stvoriti novi kod i jedinstvene naredbe eksperimentirajući s postojećim konceptima. Međutim, u slučaju kodiranja zasnovanog na tekstu, rizik od sintaksičkih grešaka koje uništavaju osnovni kôd može obeshrabriti programere da se igraju, posebno ako su tek početnici.

Blok programiranje omogućava djeci i početnicima u programiranju da eksperimentiraju s postojećom skriptom bez rizika da počnu ispočetka.


Minimalna frustracija u učenju


Sintaksičke greške mogu biti nevjerojatno frustrirajuće pri učenju kodiranja ili podučavanju kodiranja za djecu. To može stati na put konceptualiziranju rješenja u programiranju, prisiljavajući studente da obrate pažnju na detalje teksta, a ne na koncept kodiranja ili veći problem. Štaviše, stalne frustracije tokom učenja mogu dovesti do ogorčenosti.




Na kraju, vjerujemo li da je vizualno blok kodiranje savršena zamjena za kodiranje zasnovano na tekstu? Ne baš, ne. Kodiranje pomoću programskih jezika zasnovanih na tekstu, poput Pythona i Jave, omogućava mnogo veću fleksibilnost i raznolikost u skriptiranju. Takođe daje programeru više slobode u konstrukciji koda.


Međutim, blok programiranje je odlična stepenica za učenje kodiranja zasnovanog na tekstu. Pruža osnovno znanje i potiče razumijevanje osnova programiranja. Nakon što vaše dijete potpuno savlada blok kodiranje, bit će mu mnogo lakše naučiti programiranje zasnovano na tekstu dok napreduje do takvih nivoa učenja.





Recent Posts

See All
bottom of page