Sedam razloga zbog kojih vaše dijete treba naučiti programiranje

Updated: Jun 16

Svi smo svjesni da živimo u digitalnom vremenu kada su telefoni, tableti i kompjuteri preplavili svaki dom i uspjeli okupirati živote djece. Uz čitanje, pisanje i matematiku, djeca danas trebaju i naučiti kako da kreiraju digitalne programe, a ne samo da ih koriste.


Kodiranje ili programiranje je umjetnost stvaranja igara ili aplikacija za mobitele i računare koje pomažu u implementaciji bilo kojeg zanimanja od zdravstva do poslovnog menadžmenta. Kako djeca rastu, sposobnost programiranja biti će osnovna vještina kao što su danas čitanje i pisanje, bez obzira na profesiju koju žele slijediti u budućnosti.
"Programiranje danas nije adekvatno uključeno u školske planove i programe. Ne dopustite da vaše dijete bude uskraćeno zbog ove činjenice."Nažalost u osnovnim i srednjim školama, važnost programiranja još ne zauzima mjesto koje bi trebalo a pogotovo za djecu ranog uzrasta. Samo SAD i EU posvećuju značajnu pažnju i intenzivno rade na rješavanju ovog problema kako bi svaka škola realizovala predmet programiranja uz adekvatan nastavni plan i program.