top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Python ili Scratch? Koji je programski jezik idealan za početak?

Updated: Aug 11, 2022

Programiranje može biti zastrašujuće ako ne znate odakle da počnete. Dobro mjesto za početak kada je u pitanju podsticanje interesa vašeg djeteta za tehnologijom je učenje različitih početnih programskih jezika za djecu. Proces učenja programiranja je putovanje, stoga ne brinite o pronalaženju savršenog jezika ili projekta odmah.


Kao početna tačka, ako vam se programski jezici za djecu kao što su Scratch ili Python čine potpuno stranim, ne brinite. U ovom blogu ćemo se potruditi da demistificiramo ova dva programska jezika.Složenost i pristupačnost


U poređenju sa Scratch-om, Python je mnogo složeniji jezik za djecu koja ga uče. Za početnike, i Scratch i Python su odlični, s tim što je Scratch baziran na blokovima, što ga čini odličnim uvodom u kodiranje za mlađe učenike, a Python je zasnovan na tekstu i odličan je uvod za srednjoškolce.


Učenici svih uzrasta imaju velike koristi od projektno zasnovanog učenja, tako da oba programska jezika imaju veliki potencijal. Ono što je važno je da zajedno razgovarate o ciljevima i interesovanjima vašeg djeteta.Projektno zasnovano učenje i primjenaUz Scratch programiranje za djecu, učenici mogu proizvesti nevjerovatnu umjetnost i igre, a njihovo učenje može biti poboljšano hardverom. Scratch je odličan alat za djecu da kreiraju lik za igru, a odgovarat će i učenicima koji preferiraju robotiku. Osim što nudi mnoge interdisciplinarne mogućnosti, Scratch omogućava djeci da kodiraju vlastitu priču ili pjesmu koristeći jednostavne alate kroz “drag and drop” mehaniku odnosno alate zasnovane na blokovima.


S druge strane, Python nudi sofisticiraniji i gotovo neograničen opseg za razvoj projekata. Mogućnosti za učenje su beskrajne, pogotovo jer se koristi u akademske i profesionalne svrhe. Možda je vaše dijete fascinirano nedavnim razvojem umjetne inteligencije ili uživa u igranju videoigara. Programski jezik Python nudi obilje predmeta za istraživanje, od kreiranja arkadnih igara do naprednijih kurseva koji obuhvataju složene algoritme, mašinsko učenje i kriptografiju.


Pomaže da razgovarate sa svojom djecom o tome koji su im ciljevi i šta ih najviše uzbuđuje da kreiraju. Ovo će im pomoći da počnu sa Scratchom ili Pythonom.Trajanje projekta


Slično tome, količina posla povezanog s uočavanjem opipljivog rezultata značajno se razlikuje između Pythona i Scratcha.


Učenik koji uživa u logičkim zagonetkama i vidi kako se tema može razvijati, uživat će u Python kodiranju, posebno ako ima analitički um. Razmislite o tome da počnete s nečim jednostavnim, kao što su hardverski dodaci, ako vaše dijete preferira vizualna ili praktična iskustva učenja.


Sa Scratch-om se mnogo brže postižu konkretni rezultati! Osim toga, učenje jezika je prepuno mnogo zabavnih i uzbudljivih funkcija koje će djecu zadržati - što djeci čini programiranje mnogo lakšim za varenje.Šta bi moje dijete prvo trebalo naučiti, Python ili Scratch?


Preporučujemo Scratch učenicima osnovnih škola kao sjajan način da ih upoznate sa programiranjem, na taj način će imati odličan temelj za kasnije učenje programiranja zasnovanog na tekstu pomoću Pythona.


Što se tiče programskog jezika za dijete srednje dobi, Python je jedan od jezika koji su prijateljski nastrojeni prema početnicima. Poželjno je da dijete zna makar osnovne koncepte programiranja prije pristupanja Python-u, ali nije neophodno, budući da starija djeca brže shvataju gradivo. Zapamtite da praksa čini programera, tako da je potrebno strpljenje da biste slijedili naprednije projekte.Programiranje za djecuVećina roditelja se dvoume između Scratch programiranja ili Pythona kada je u pitanju uvođenje svoje djece u svijet kodiranja, ali istina je da to ovisi.


U ovom slučaju, primarni odlučujući faktor je dob vašeg djeteta. Za učenike koji počinju u osnovnoj školi i mlađe, Scratch je idealan, za one u srednjoj školi i starije, Python je najbolji izbor.


Uz Scratch, djeca mogu naučiti o programiranju na zanimljiv i šaren način koji je savršen za najmlađe. Jednostavni “drag and drop” alati olakšavaju djeci da brzo vide rezultate svog rada. Interakcija sa zabavnim likovima i kreiranje programa zasnovanih na blokovima također će ih zabaviti.


Nasuprot tome, Python pruža odličan uvid u to kako profesionalci stvaraju najfascinantniju tehnologiju na svijetu. Pomislite na automobile koji se sami voze, platforme društvenih medija i još mnogo toga. Takve kul primjene, plus mogućnost uzbudljive karijere u programiranju, mogu motivirati stariju djecu da uče programiranje.


Naši programi Osnove programiranja i Python za početnike pokrivaju oba programska jezika o kojima smo pričali!


Još uvijek niste sigurni? Prijavite se na Free Demo Class, gdje se vaše dijete može okušati u programiranju potpuno besplatno i možda otkriti svoje skrivene talente i budući poziv!
225 views0 comments

Comments


bottom of page