top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Osam razloga zašto je Python idealan programski jezik za djecu!

Updated: Aug 11, 2022

U ovom digitalnom dobu, sposobnost kodiranja postaje sve važnija. Kodiranje više nije samo za programere i informatičare, već je nevjerovatno korisna vještina u bilo kojoj oblasti. Uz mnoštvo programskih jezika koji su danas dostupni na mreži, otkrivanje koje naučiti može biti zastrašujuće. Ako vaša djeca žele naučiti programiranje, bilo bi najbolje da krenu od osnova, a potom da pređu na jezik koji se lako uči kao što je Python.

Python je programski jezik prilagođen početnicima, a učenje osnova Python programiranja može trajati od pet do 10 sedmica. Ako još uvijek razmišljate o tome da svoju djecu upišete na programiranje, evo osam razloga zašto je Python dobro mjesto za početak.1. Python je prilagođen početnicima


Prvi susret sa programskim jezikom trebao bi biti što jednostavniji. Za razliku od drugih programskih jezika, Python je lako naučiti. Python instrukcije i sintaksa (pravila o tome kako se kod mora pisati) su relativno jednostavni, što djeci bez prethodnog iskustva u kodiranju olakšava početak. Koristi manje znakova interpunkcije i čak ima interaktivni okvir u koji možete unijeti svoje programe i vidjeti kako se pokreću. Povrh toga, Python ima opcije koje vam omogućavaju da sastavite jednostavne animacije za kreiranje vlastitih igara.
2. Python se lako postavlja


Prilično je jednostavno instalirati Python na vaš računar. Da biste podesili Python na svom računaru, sve što treba da uradite je da kliknete ovdje i preuzmete softver. Važno je da odaberete najnovije izdanje softvera koje je kompatibilno s vašim operativnim sistemom. Python-ov jednostavan pristup olakšava vašoj djeci da vježbaju kodiranje kod kuće. Izazov i raznolikost učenja Pythona uči djecu vještinama koje su važne za njihovo obrazovanje i život. Mnogi ljudi misle da je python programiranje za djecu komplikovana tema, ali to ne mora biti tako sa odgovarajućim kursevima! Digital School također nudi program Python za početnike o kojem možete pročitati nešto više ovdje.3. Python je odličan za djecu zainteresiranu za programiranje


Dok se neka djeca mogu osjećati preopterećena kodiranjem zbog složene kombinacije riječi i interpunkcija, Python nije ni približno tako komplikovan kao što se čini. Python je idealan programski jezik za početak rada djece jer ima pristupačan stil kodiranja, tekstualne komande na običnom engleskom, ugrađene komentare pomoći i mnoštvo internet resursa. Djeca mogu pisati redove koda u znatno manje koraka nego s drugim programskim jezicima zbog dizajna koji je prilagođen korisniku.4. Python pomaže u razvijanju raznih vještina


Kada dijete prolazi kroz proces učenja Pythona, ono jača mnoge vještine i sposobnosti kao što su logičko razmišljanje, kreativne sposobnosti i apstraktne ideje, ove prenosive vještine mogu se koristiti u drugim akademskim disciplinama kao što su matematika i engleski jezik.Kada nauče kodiranje pomoću Pythona, to ih potiče da budu sažetiji i strukturiraniji u svom pisanju.

Časovi Pythona za djecu također pomažu da poboljšaju svoju matematiku, jednostavno tako što im omogućavaju da vizualiziraju apstraktnije koncepte na zabavan način. Dok u učionici nemaju priliku primijeniti matematiku na situacije iz stvarnog života. Također, sposobnosti rješavanja problema na kojima se radi prilikom učenja Pythona mogu pomoći učeniku osnovne ili srednje škole u mnogim aspektima života.
5. Python je tražen


Python je danas među najtraženijim programskim jezicima. Široko se koristi u industriji i tu je da ostane neko vrijeme. Iako je još uvijek prerano razmišljati o karijeri vašeg djeteta jer se njihovi ukusi i preferencije mogu razlikovati kako odrastaju, učenje Pythona će im osigurati ranu prednost za veliki broj poslova u budućnosti.6. Python je svestran


Ljepota Pythona je u tome što se ne koristi samo za web razvoj. Tokom 28 godina od kada je Python stvoren, koristio se u brojnim industrijama. Svestranost ovog jezika omogućava ljudima da ga koriste u bilo kojoj industriji koja zahtijeva automatizaciju, uključujući nauku o podacima i analizu velikih podataka, AI, mašinsko učenje i još mnogo toga. Djeca mogu koristiti ono što nauče da naprave jednostavnu igru ili web stranicu koja ih zanima.7. Projektno zasnovano učenje


Još jedan razlog zašto je Python programiranje tako dobro za djecu, jeste jer ih uči da nešto grade. Učenje Pythona je nemoguće bez stvarnog rada ili kreiranja. Ovo je odličan način da djeca njeguju vještine koje će im ostati do kraja života.
8. Python je tu da ostane


Popularnost Pythona će samo rasti, a mnogi stručnjaci vjeruju da jezik ima trajnu moć zbog svoje jednostavnosti i činjenice da će ogromne količine Python koda u velikim projektima trebati razvoj i održavanje godinama koje dolaze.

Iako se Python mijenjao i evoluirao tokom godina, struktura jezika i dalje ostaje relativno netaknuta. Iste metode i funkcije od prije jedne decenije gotovo su identične onima koje se koriste danas.

Jednom kada vaša djeca savladaju osnove kodiranja u Pythonu, njihova vještina nikada neće zastarjeti.

Iako je možda prerano da počnete da razmišljate o poslovima za svoju decu – Python izgleda kao da će postojati još dugo, a početne plate za programere vješte u Python-u su neke od najvećih. Ovaj jezik se koristi u velikom broju poslova i industrija danas. Google, Instagram, Dropbox, YouTube, Quora – svi ovi tehnološki giganti su prvenstveno napisani na Pythonu. Google posebno voli Python i koristi ga za širok raspon namjena (npr. skladištenje u oblaku).

Svi ovi brendovi hvale Python kao programski jezik i stalno su u potrazi za još Python kodera koji bi došli raditi za njih.
Kodiranje s Pythonom potiče kreativnost i razvoj djece omogućavajući im da eksperimentišu i steknu povjerenje u svoju sposobnost inovacija. Sa porastom umjetne inteligencije i automatizacije, kompjutersko razmišljanje i pismenost kodiranja postat će itekako potrebna vještina 21. stoljeća u svim industrijama.Recent Posts

See All

Comments


bottom of page