top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Načini na koje programiranje potiče kritičko razmišljanje

Updated: Aug 11, 2022

Koncept kritičkog mišljenja postoji od vremena Sokrata. Kako inovacije 20. vijeka mogu promovisati takav način razmišljanja?

Kritičko razmišljanje predstavlja sposobnost distanciranja od sopstvenih ubjeđenja i predrasuda i usvajanje ispravno zasnovanih i logičkih zaključaka o tome u šta trebamo  vjerovati i šta činiti.


Ono potiče rješavanje problema, samopouzdanje, mentalnu fleksibilnost. Vjerujemo da programiranje i poznavanje rada na računaru imaju pozitivan utjecaj na kritičko mišljenje, uz autentičan i realističan pristup.
Programiranje i kritičko razmišljanje imaju imaju sličan proces


Programiranje i kritičko mišljenje dijele sljedeće korake u procesu:

  • identifikacija problema ili zadataka,

  • analiziranje problema ili zadataka,

  • početno ili prvo rješenje

  • testiranje rješenja

  • ponavljanje i popravak

Vježbom do savršenstva


Programiranje nudi mnogo mogućnosti za razmišljanje izvan okvira. Širok izbor opcija za vrijeme programiranja može omogućiti djetetu da razvija svoje vještine kritičkog mišljenja u gotovo svakom koraku.


Ne postoji samo jedan tačan odgovor


Ne postoji samo jedan točan odgovor u procesu programiranja – postoji nekoliko. Svaka web stranica, animacija, igra, itd. imaju različitu osnovu, funkcionalnost, tehnologiju. Upravo to daje djeci mogućnost da razmišljaju na različite načine, te da budu fleksibilni  u davanju ideja.


Pronađi uljeza


Odličan način učenja kritičkog mišljenja je da djeca u već identificiranom kodu nađu ono što nije u redu. Najčešće moraju pronaći više pogrešaka i reći kako se one mogu popraviti ili napisati na drugačiji način.


Isto ali različito


U ovoj aktivnosti učenici trebaju postaviti web sajt, ali instrukcije sadrže različite parametre, tako da trebaju postaviti isti sajt na dva različita načina. Na ovaj način povezuju oblik i funkciju te imaju kritičke stavove kada su u pitanju njihove odluke.

Uključiti što više djece u programiranje kako bi im osigurali svijetlu budućnost.


Vaš Digital School Tim!

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page