Search

Načini na koje programiranje potiče kritičko razmišljanje

Koncept kritičkog mišljenja postoji od vremena Sokrata. Kako inovacije 20 vijeka mogu promovisati takav način razmišljanja?

Kritičko razmišljanje predstavlja sposobnost distanciranja od sopstvenih ubjeđenja i predrasuda i usvajanje ispravno zasnovanih i logičkih zaključaka o tome u šta trebamo  vjerovati i šta činiti.


Ono potiče rješavanje problema, samopouzdanje, mentalnu fleksibilnost. Vjerujemo da programiranje i poznavanje rada na računaru imaju pozitivan utjecaj na kritičko mišljenje, uz autentičan i realističan pristup.
Programiranje i kritičko razmišljanje imaju imaju sličan proces


Programiranje i kritičko mišljenje dijele sljedeće korake u procesu:

  • identifikacija problema ili zadataka,

  • analiziranje problema ili zadataka,

  • početno ili prvo rješenje

  • testiranje rješenja

  • ponavljanje i popravak

Vježbom do savršenstva


Programiranje nudi mnogo mogućnosti za razmišljanje izvan okvira. Širok izbor opcija za vrijeme programiranja može omogućiti djetetu da razvija svoje vještine kritičkog mišljenja u gotovo svakom koraku.


Ne postoji samo jedan tačan odgovor


Ne postoji samo jedan točan odgovor u procesu programiranja – postoji nekoliko. Svaka web stranica, animacija, igra, itd. imaju različitu osnovu, funkcionalnost, tehnologiju. Upravo to daje djeci mogućnost da razmišljaju na različite načine, te da budu fleksibilni  u davanju ideja.


Pronađi uljeza


Odličan način učenja kritičkog mišljenja je da djeca u već identificiranom kodu nađu ono što nije u redu. Najčešće moraju pronaći više pogrešaka i reći kako se one mogu popraviti ili napisati na drugačiji način.


Isto ali različito


U ovoj aktivnosti učenici trebaju postaviti web sajt ali istrukcije sadržavaju različite parametre, tako da isti trebaju postaviti isti sajt na dva različita načina. Na ovaj način povezuju oblik i funkciju te imaju kritičke stavove kada su u pitanju njihove odluke.

Uključiti što više djece u programiranje kako bi im osigurali svijetlu budućnost.


Vaš Digital School Tim!

7 views0 comments

00387-61-92-92-90

©2023 by Digital School B&H. Proudly created in cooperation with

Digital School Global