top of page
Search
  • Writer's pictureDigital School Tim

Kako motivisati djecu na učenje za vrijeme raspusta?

Updated: Aug 11, 2022


Mnogi od nas imaju svoja sjećanja na željno iščekivanje posljednjeg zvona školske godine, što je znak višemjesečnog odmora od školskih obaveza. Ali u stvarnosti, ovi dugi nedostaci provedeni daleko od školskog okruženja mogli bi imati negativan utjecaj na akademski napredak učenika i njihov život ostalih 9 mjeseci' u godini.
Istraživači koji proučavaju obrazovanje ovaj fenomen nazivaju „ljetnim propustom“ - tendencijom da učenici izgube neke akademske vještine i znanje koje su ostvarili tokom prethodne školske godine kada dođe ljeto.


Odsustvo od škole (u bilo kojem obliku, od online nastave do učionice) ne znači samo zaustavljanje napretka - za mnoge učenike oni zapravo nazaduju i gube dio napretka koji su postigli. Do petog razreda, ljetni gubitak učenja može ostaviti učenike 2.5 do 3 godine iza svojih vršnjaka.Kako pomoći da učenici ne zaostaju tokom ljeta:


1. Ljetno čitanje je od suštinskog značaja za učenike da zadrže i nastave sa izgradnjom svojih vještina čitanja. Pokušajte naći knjigu koja će zainteresirati vaše dijete. Nekad je samo stvar u prezentaciji. Ukoliko vidite otpor prema čitanju, pokušajte iskoristiti njihovu prirodnu radoznalost, mistifikujte tu knjigu, predstavite je kao tajnu i zasigurno ćete probuditi želju u njima.


2. Ohrabrite djecu da počnu voditi dnevnik u kojem će pisati sve nove stvari koje su naučili izvan škole. Neka zapišu sve ono što im se učinilo zanimljivim. Kasnije će im biti drago, jer će imati svoju malu enciklopediju, duže će pamtiti te stvari koje bi inače vjerovatno zaboravili.


3. Dijelite njihove interese. Zamolite ih da vama pokušaju prenijeti znanje koje su stekli na internetu. Bilo da se radi o podcast-u, videoigrama, ili nekom filmu, zamolite ih da vam to prepričaju. Poboljšat će vještine pripovijedanja i pamtit će bolje sve što prepričaju.


4. Postavite „ciljeve samousavršavanja u učenju“, poput broja pročitanih knjiga, crteža, zadataka iz matematike dnevno ili napisanih stranica. Zatim se dogovorite o zabavnoj nagradi za postignute ciljeve.Igre koje učenje čine zabavnim


Ljetno učenje je lakše i ugodnije kada postane igra! Mnoge porodice koriste učenje zasnovano na igrama i igru kako bi se riješile muke iz vježbanja matematičkih činjenica ili pravopisa tokom ljeta.
Koristite Skittles ili druge male bombone kao manipulaciju dok vježbate množenje ili dijeljenje.


Vježbajte matematičke činjenice na bazenu: djeca dohvaćaju dva numerirana ronilačka štapa i dodaju ili množe njihov broj.


Neka djeca naizmjence igraju bankara u Monopolyju ili zbrajaju rezultate za Uno ili druge kartaške igre zasnovane na brojkama.


Vježbajte pravopis i vokabular igrajući Scrabble.


Zabavite djecu u vožnji automobilima igrajući Kaladont i slične igre.


Neki roditelji od ovih igara prave takmičenje sa pravima hvalisanja kao nagradom. Druge porodice koriste male nagrade ili dodatno vrijeme za TV ili igre kao motivaciju.


Da li ste znali da djecu možete naučiti programirati sa špilom karata? Kako se igra postavlja i igra možete pronaći ovdje.
ProgramiranjeUsklađenost u programiranju


Polako i uporno, kažu. Nema potrebe da vaše dijete programira 40 sati sedmično i razbija glavu s nerješivim problemima. Dovoljno je jedan sat dnevno, tri puta sedmično, a programiranje tokom praznika bit će potpuno prijateljski zadatak.


Ako dijete pravilno povežete s programiranjem, uskoro će svugdje vidjeti kod. Shvatit će da čak i mikrovalnu pećnicu s kojom zagrijava jelo pokreće kod.


Uključite interese djeteta


Pronađite način da njihove hobije povežete s programiranjem te ih na taj način zainteresujete još više. Na svu sreću programiranje je prisutno u raznim sferama te ga je lako povezati sa hobijima.


Važan je put, ne cilj


Kada su djeca angažirana i uzbuđena, brzo uče. Kad su fokusirani samo na rezultat, programiranje im predstavlja samo još jednu dosadnu domaću zadaću. Programiranje je putovanje i nema potrebe za pronalaženjem najbrže rute koja vodi do odredišta. Male pobjede su one koje se računaju, a više malih projekata natjerat će vaše dijete da poželi više.


Podstaknite ih pitanjima


Pokažite djetetu malim pitanjima da ste zainteresirani za njegov napredak. Dajte mu do znanja da ne znate sve, jer će mu to dati motivaciju da vam objasni materijal. Evo nekoliko pitanja koja mu možete postaviti:


Možeš li mi pokazati kako tvoj kod funkcionira?

Šta je bilo najteže u rješavanju ovog zadatka?

Šta misliš kako bi mogao/la poboljšati svoj kod?

Jesi li sam/a smislio/a ovo rješenje?


Gore navedena pitanja potiču dijete na razmišljanje i razmjenu novostečenih znanja.Pored pitanja, odlična taktika je postavljanje zadatka. Idealno bi bilo maskirati te zadatke da ne izgledaju kao generični školski zadaci. Najbolji pristup je učiniti da se djeca osjećaju vrijednim, pokazati im da vi trebate njihovu pomoć. Vašoj će djeci trebati opipljiv motivator. Nešto što će vidjeti pred sobom, rezultat koji će ih obradovati kada završe.


U zavisnosti od uzrasta i sposobnosti vaše djece, ti zadaci mogu biti:


Možeš li napraviti mobilnu igru za iOS/Android i objaviti je Apple/Play Store-u?

Možeš li mi pomoći da napravim blog?

Možeš li napraviti online shop za prodaju mojih domaćih kolačića?

Možeš li napraviti aplikaciju koja će mi pomoći da pratim rezultate vježbi u teretani?Postoje i razni materijali koji djeluju motivirajuće na djecu. Možete ih pronaći svuda na internetu. Ovaj video je jedan dobar primjer:Ljeto ne mora biti vrijeme u kojem djeca zaostaju u svom akademskom razvoju. Učitelji su, zajedno s roditeljima, prva linija odbrane u sprječavanju pojavljivanja ljetnog propusta. Nastavnici posebno imaju stručnost u razvoju i procjeni najboljih materijala za zadržavanje njihove pozornosti, tako da se uvijek možete posavjetovati sa njima kada vam ponestane ideja.

Ako se vaše dijete zabavlja tokom programiranja, na dobrom ste putu. Čak i ako se ne odluče nastaviti karijeru u ovom smjeru, učenje programiranja ostavit će za njega mnoge pozitivne posljedice, koje se ne smiju zaboraviti.60 views0 comments

Comments


bottom of page