Kada je vrijeme da vaše dijete počne učiti programiranje?

Updated: Jun 16

Pitanje "kada je pravo vrijeme da dijete počne učiti programiranje" je od nedavno počelo privlačiti pažnju javnosti. Obzirom da je programiranje kao predmet relativno nov, za mnoge roditelje odgovor na ovo pitanje je razdoblje fakulteta ili srednjeg obrazovanja, uzimajući u obzir nivo složenosti.
Učenje jezika u ranoj dobi pozitivno utiče na razvoj sposobnosti djeteta. Ova činjenica se također odnosi i na programske jezike.


Međutim, brzi razvoj tehnoloških dostignuća i nedostatak profesionalnih programera na globalnom nivou su naveli mnoge naučnike, sociologe i psihologe da razviju drugačiji pristup i stav te da pokušaju kreirati okvire od djetinstva upoređujući potrebu za znanjem u programiranju sa alfabetom maternjeg jezika.


Stvaranje ranih programera je globalna inicijativa koja je počela da zauzima velike razmjere u kojima je više od 13 miliona djece postalo dio ove inicijative.


Pošto programiranje u bliskoj budućnosti više neće biti samo profesija, već će biti osnovna potreba za bavljenjem bilo kojom profesijom, velike korporacije su počele da promovišu programiranje od rane dobi. Globalna korporacija Fisherprice, koja je za mnoge roditelje jedan od omiljenih proizvođača dječjih igračaka, počela je stvarati nov