Šta polaznici uče u Digital School?

Updated: Jun 16

Upravo je to jedno od najčešćih pitanja koje osoblje Digital School svakodnevno pokušava da na najjednostavniji način objasni svim zainteresiranim roditeljima. Iz tog razloga, odlučili smo napisati ovaj kako bi olakšali svim roditeljima koji još nisu uspjeli ili nisu imali prilike posjetiti školu ili razgovarati s nama.


Ovom prilikom ne želimo se baviti temom programiranja odnosno razlozima zbog kojih bi djeca trebala učiti programiranje, jer se o tome govori u mnogim ranijim člancima. Više o sadržaju programa u okviru naše škole možete također detaljnije pročitati koristeći link https://www.digitalschool.ba/programi. Želimo se prije svega više fokusirati na metodologiju i ishode edukacije u našoj školi.

Da bi bili programer, IT inžinjer ili bilo koji profesionalac, nije dovoljno imati samo tehničke vještine. Ovu činjenicu uvijek ističemo u profesionalnoj obuci odraslih. Profesija je samo 50% uspjeha, dok ostatak zavisi od opšteg razvoja. Šta podrazumijevamo pod opštim razvojem? U našoj školi, djeca uče kako da se ponašaju u radnoj sredini, kako da sarađuju i šta znači timski uspjeh ili kritika.


Veoma često se postavlja pitanje koja je platforma ili programski jezik najbolji za početne korake u programiranju za djecu? Danas je dostupno niz platformi i programskih jezika koje mogu djeci približiti kod ili programiranje, međutim samo korištenje jedne platforme ili programskog jezika ne osigurava željene rezultate kod mlađeg uzrasta. U našoj školi je primjenjen multidiciplinarni pristup koji kombinuje nekoliko platformi ili programskih jezika te un-plug časove koji osiguravaju sveobuhvatan pristup učenju prilagođen uzrastu polaznika.Za bolje i efikasnije savladavanje gradiva i sadžaja koristi se gejmificiran proces edukacije u kojem polaznici bivaju motivisani sistemom bodovanja i radom na individualnim ili kolektivnim projektima koji prate kurikulum. Također, svi polaznici prolaze kroz periodični sistem evaluacije koji nam pomaže da unaprijedimo vještine te osiguravamo sedmične konsultacije po potrebi polaznika.